Nacionalistička propaganda antinacionalista

Sanja Vlaisavljević
Nacionalistička propaganda antinacionalista

"Većina saborskih klubova osudila je danas nacionalističko skandiranje tijekom jučerašnje nogometne utakmice mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Varaždinu, a dio klubova zatražio je da se ubuduće, bude li sa tribina upućivan govor mržnje, prekidaju utakmice."

"Premijerka Jadranka Kosor danas se u ime Vlade pridružila osudi koju su, zbog govora mržnje tijekom jučerašnje nogometne utakmice u Varaždinu, iznijeli saborski klubovi, te najavila oštrije mjere protiv takvog, kako ga je nazvala, divljačkog ponašanja, pa i mogućnosti prekidanja utakmica... Sve dok se utakmice ne budu prekidale, sve dok se televizijski prijenosi ne budu prekidali, do tada divljaci neće shvatiti poruku. U tom će smislu Vlada raditi uz vašu potporu, poručila je zastupnicima."

"Vladimir Šeks (HDZ) naglasio je da se dio navijača koji je skandirao nacionalističke i rasističke poruke ogriješio o najviše ustavne vrednote koje jamče slobodu i ljudska prava svim građanima. Ocijenio je da bi varaždinska utakmica trebala biti prekretnica, "Rubikon", da se inicijativa svjetske nogometne federacije o zabrani rasističkih i svih drugih poruka mržnje na sportskim priredbama djelotvorno primijeni i u Hrvatskoj."

"Žaljenje i ispriku zbog ponašanja navijača u njegovu gradu izrazio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je u ime kluba HSLS/SDA rekao da su navijači, nažalost, zlouporabili domaćinstvo i gostoprimstvo Varaždina "na grub šovinistički i nacionalistički način". No, istaknuo je da je riječ o manjoj skupini navijača čijem se nacionalističkom skandiranju nije pridružila većina na stadionu."

Ovo se može čuti i pročitati u Hrvatskoj.

U Politici on line od 16.10.2009. citirani su Luka Bebić, predsjednik Sabora koji podržava Pupovčev istup, Vladimir Šeks (HDZ) koji smatra da se mora zaustaviti takav govor na stadionima, Zoran Milanović (SDP) koji smatra da su još opasnije takve izjave koje dolaze od političara, jer "između takve poruke i repetiranja kratak je korak", gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, koji je uputio i javno izvinjenje, Damir Kajin, zastupnik Istarskog demokratskog sabora, koji je istakao da se govoru mržnje treba stati na kraj, Jadranka Kosor, premijerka koja je najavila najoštrije mjere protiv takvog "divljačkog ponašanja", Vesna Pusić (HNS), koja je tražila da se osudi i Hrvatska televizija zato što "nije momentalno prekinula prenos utakmice", kao i Savjet za nacionalne manjine Hrvatske, koji je najviši organ manjinske samouprave u Hrvatskoj, u čijem saopćenju, koje potpisuje predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer, se između ostalog može pročitati: "Uzvikivanjem slogana 'Ubij, ubij Srbina', 'Za dom spremni' i pjevanjem krajnje šovinističkih pjesama nisu samo vrijeđani pripadnici srpske nacionalne manjine već i cjelokupna politika hrvatske vlade, kao odlučna politička volja da se u Hrvatskoj afirmira politika suživota, tolerancije, multikulturalizma, multikonfesionalnosti, prava nacionalnih manjina i uvažavanje drugih i drugačijih..."

Ovo se može čuti i pročitati u Srbiji.

No nažalost ono što slijedi se može pročitati u sarajevskim „građanskim" dnevnim novinama Oslobođenje, u petak, 16. 10.2009, u tekstu naslovljenom "Igrač Srbije simulirao pucanje iz strojnice po navijačima" opremljenog fotografijom mladog nogometaša iz Srbije Nemanje Tomića i uredničkom egidom koja glasi: "Provokacije srpskih nogometaša, podizanje u zrak tri prsta, ne opravdavaju skandiranje sa varaždinskih tribina i govor mržnje".

Dopisnica ove novine iz Zagreba navodi samo jednu rečenicu zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, gospodina Milorada Pupovca u kojem ovaj komentira reagiranje sportskog komentatora na situaciju tijekom utakmice, a zatim tim povodom parafrazira neimenovanog sportskog komentatora "druge TV kuće" koji se "začudio da Pupovac nije našao za potrebno spomenuti ponašanje srpskog igrača Nemanje Tomića, koji je pogodak Hrvatskoj proslavio simuliranjem pucanja iz strojnice prema hrvatskim navijačima." Spominje novinarka dalje još jednu neimenovanu osobu, ovoga puta člana Kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije, koji je navodno izjavio da je "puno provokacija srpskih igrača koji su sa terena pokazivali tri prsta prema tribinama".

Novinarka nakon toga zaključuje tekst kao što je istaknuto u egidi, i još dodaje: "No činjenica je da svi dosadašnji incidenti zabilježeni u Hrvatskoj vezani za sportaše, sportske ekipe i sportske funkcionere iz Srbije, uključuju i informaciju o jednoj te istoj gesti gostiju - dizanju tri prsta. A to je u najširoj hrvatskoj javnosti po zlu poznat simbol pod kojim se u srpskoj agresiji po Hrvatskoj početkom 90-tih rušilo, protjerivalo, uništavalo i ubijalo. Srpski sportaši na gostovanju u Hrvatskoj dakako znaju za to."

Treba povjerovati novinarki i uredništvu ovih novina da ovaj tekst nije nikakva nacionalistička propaganda koja izbija iz svake riječi u navedenom tekstu, posebno imajući u vidu reakcije na ovu utakmicu koje dolaze iz Hrvatske i Srbije. Da li je moguće da nakon što se cijela hrvatska javnost digla na noge, HRT tematski organizirao emisiju "Otvoreno", u kojoj se veoma otvoreno razgovaralo o ovom incidentu, u sarajevskoj „građanskoj" novini nalazi tekst u kojem se osuđuje ponašanje srpskih igrača, a tek u dijelu jedne rečenice tek usput spominje "ne opravdavaju skandiranje sa varaždinskih tribina i govora mržnje"?

Čudi, zaista čudi, kako je novinarka previdjela i da je paljena srpska zastava na utakmici, kao i da je napadnut direktor mlađe selekcije Fudbalskog saveza Srbije pred utakmicu, a o tome su i mediji i varaždinska policija izvijestili.

I konačno koja je poruka ovog teksta i ove novine? Da skandiranje "Ubij Srbina" ili "Za dom spremni" ne znači ništa uznemiravajuće za Srbe koje valjda u prethodnim ratovima nitko nije ubijao pa im nekako bude milo oko srca kada im neko uzvikne ovako što! Ili možda, vrijeđati Srbe je sasvim opravdano, te stoga nije ni trebalo praviti problem oko ovih povika u Varaždinu? Ili je možda ipak oko svega malo pretjerala cjelokupna hrvatska politička scena, a novinarka "Oslobođenja" jedina uspjela sagledati situaciju očima pravednika? Skandalozno za jednu novinu koja pretendira da bude građanska, a u kojoj kao i u brojnim drugim prilikama, ima mjesta za samo jednu stranu i jednu istinu.

(Autorka je direktor Centra za kulturu dijaloga BiH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana