Ministri, direktori i politički angažovane žene

Sanja Vlaisavljević
Ministri, direktori i politički angažovane žene

Ovih dana u Sarajevu se digla prašina zbog neodmjerenih izjava jednog direktora neke osnovne škole, a protiv ministra obrazovanja Emira Suljagića.


Rekao inkriminisani direktor u neobaveznom razgovoru svome kolegi puno ružnih riječi o ministru. Istina rekao je to u prostorijama škole. Drugar ga potajno snimio i poslao snimak Federalnom javnom servisu. Rekao je ovaj direktor te bedastoće još u junu, ali eto snimak stigao do FTV-a krajem septembra. Direktorov ispad okarakterisan je kao rječnik u kojem se koristi "jezik ulice, mržnje i zastrašivanja". Neću ovom prilikom braniti direktora, jer to i nije moguće s obzirom na rječnik koji je koristio, ali zaboga ko još u privatnom razgovoru ne govori malo opuštenije, pa i neodmjerenije, nego kada javno govori.

Dokazni materijal

I nije za ovaj tekst bitan direktor koji, ako je kriv i ako se prema slovu zakona tako dokaže, treba biti sankcionisan, nego FTV i ministar koji dolazi iz partije koja je svim svojim bićem za čovjeka. Pravedna i istih aršina prema svima.

E pa tako novinarka FTV najavljuje prilog, koji je privatnim kanalima stigao do redakcije centralne informativne emisije, i veli: "Pogledajte prilog koji je napravio naš kolega sa ovim kabadahijom". Javni servis i jezik ulice! I ne samo to. Opet je ključni dokazni materijal o nekome ili nečemu tajno napravljeni snimak. Kad je Barašin mogao biti smijenjen zahvaljujući tajno napravljenom snimku što ne bi mogao i jedan direktor.

To nam govori samo o jednoj i to zastrašujućoj činjenici: Sve se prati, sve se snima! Demokratija je to jedna, nema šta. Sve u službi čovjeka i prijatelja, druga i brata, a protiv neprijatelja. S neprijateljem se treba obračunati po svaku cijenu. Direktoru po kratkom postupku, a prema zahtjevu ministra, treba oduzeti direktorsko mjesto. Trebalo bi još samo smisliti kakav bh. Goli otok.

Da li su sve žene jednake

U sarajevskim medijima je ovih dana osvanula i vijest o jednom bračnom brodolomu. Akteri su poznate ličnosti sa estrade i iz medija. On optužuje nju za prevaru. Ona šuti. On objavljuje detalje njihovog privatnog života. Ona opet šuti. Ko je kriv za šta u toj bračnoj zavrzlami opet nije ni bitno za ovaj tekst. Bitno je da su, par dana nakon što je vijest objavljena u medijima, odlučile aktivistice ženskih udruženja da se oglase i da daju podršku jednoj ženi zbog mobinga i neke vrste porodičnog nasilja. Potpisale su to sve ko-je-ko aktivistice. I neka su! Za svaku pohvalu je podrška žena ženama. Ali od sveg političkog aktivizma i ženskog glasa, ispade najjači i najjasnije artikulisan onaj koji štiti ženu od bračnog brodoloma. Tužno je i pomisliti koliko je informacija o napadima na žene promaklo, a još više koliko je promaklo javnog apela protiv napada na žene. I ovim povodom se otvara staro pitanje. Da li su sve žene jednake i da li sve podjednako zaslužuju javnu odbranu od napada na njih?

Da li možemo govoriti o građanskom aktivizmu žena ako u nekim slučajevima ni ne pomišljaju, radi političkog konformizma, stati u odbranu žena koje su istinski ugrožene, a u drugima da. Čak niti kada su fizički napadnute.

Politički napad na psa

Često se veća pažnja posveti napadu na nečijeg psa nego na ženu. Istina u primjeru na koji mislim dok govorim o psu, treba reći da je pas mezimac jedne žene i da se napad na psa poistovjećuje sa napadom na ženu. Napadom politički motivisanim. Ali treba odmah dodati jedan veoma važan podatak da je taj "politički motivisan napad na psa" bio u Republici Srpskoj. Eeee, pa naravno da će onda i zavrijediti pažnju građanskih aktivista. Da je isti slučaj bio u Federaciji i to prema nekome ko ne pripada ženskom ljevičarskom aktivističkom krugu opet ne bi plijenio pažnju. Ovako je eto i napad na psa bio napad na ženu zbog političkog progona. A sve to u "manjem entitetu". Mada, treba napomenuti da toliko pažnje nije bilo posvećeno nasilju nad životinjama ni kada su Internetom kružili snimci izrazitog nasilja prema životinjama. Sjetimo se samo maloljetnice koja je bacala u rijeku mladunčad životinja i smijala se tom činu! Ali nema veze! To nije politički motivisano nasilje. Sjetimo se i napada na novinarke RTRS-a, "Nezavisnih novina" ili "Glasa Srpske" usred Sarajeva i usred institucija vlasti. Je li to bio politički motivisan napad? Je li uslijedio nužni glas javnosti poslije toga? Ma ni govora. One nisu vrijedne javnog glasa žena. Što su tražile to su dobile.

Rješavanje bračnih problema

E tako sarajevske aktivistice rješavaju bračne probleme javnih ličnosti politički se angažujući. Sve to prenose gerilski građanski mediji, jer u demokratskom okruženju Kantona, a bogme i Federacije jasno, glasno i nedvosmisleno precizno mora biti izražena privrženost trenutno vladajućim političkim ideologijama. Ne samo to, naglas moraju biti izraženi principi demokratije, jer je to jedini način da sebi osigurate život, novac za projekte, posao, ambasadorska i savjetnička mjesta, direktorska mjesta, medijske privilegije i još koješta. Ko je za čovjeka taj ima sve nabrojano. Ko nije i nije čovjek! Biti za čovjeka je inače osnovni demokratski postulat. A javni prostor Federacije i Kantona Sarajevo oslobođen političke indoktrinacije je javni prostor danas! U društvu koje sve radi zbog čovjeka, ma ko on bio, drugačije i nije moguće.

Što bi rekao jedan visoko pozicionirani predstavnik vladajuće političke ideologije: "Mi smo principijelni. Ne popuštamo pred pritiscima. Nećemo popustiti ni pred pritiscima međunarodne zajednice da narodu osiguramo nekih osam-devet miliona maraka."

Da li su na to reagirali ljevičarski politički aktivisti? Da li su procijenili ovakvo poigravanje sa građanima i nevladinim sektorom skandaloznim? Ma ni govora! Kako će dići glas protiv ruke iz koje hljeb jedu? Svakom prema zaslugama, svima prema istim principima. Toliko o principijelnosti kako građanskih aktivista tako i demokratske vlasti!

Svi jednaki u svim okolnostima iste vrste. Tako, eto, treba očekivati da će i kod prvog sljedećeg bračnog brodoloma žene sve kao jedna stati u odbranu ženske strane. A ostalo, ma ostalo nije ni bitno. Ovako se najbezbolnije plasira glas civilnog sektora u javnosti. Važno je sačuvati pozicije, a principi su za plaćenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana