Ličnost u fokusu

Sanja Vlaisavljević
Ličnost u fokusu

Kada iz Sarajeva odlaze poruke koje šalju nesarajlije Bošnjaci o nesarajlijama Srbima, onda je to najtužnija slika toga grada.

Tako je neki dan u prepakovanom magazinu "Dani" osvanula najnovija "ličnost u fokusu"! Jedna žena! Srpkinja! Srpkinja u Vijeću ministara BiH. Novinarka "Dana" svim srcem brani BiH od ubačenih petokolonaša Srba u državne institucije ove zemlje i njen glavni grad. Nakon čitanja tog kraćeg teksta o Ani Trišić-Babić, čovjeka uhvati strah od Srba, srpskih žena, srpskog zraka, vode, ideja... I kada bi onda pokušao zamisliti idealnog Srbina u Sarajevu teško bi mu to uspjelo. Morao bi taj biti: ili gluh ili slijep ili nijem ili i jedno i drugo i treće... Sigurno bi i tada bilo nešto što bi ukazivalo na njegovu potajnu misiju rušitelja.

Argumenti protiv Ane Trišić-Babić

A ovoga puta preko argumenata protiv Trišićke, saznali smo da je prozvana ličnost:

"radila sve što je mogla na destrukciji BiH". Dakle, ova generalizacija pokazuje da život jedne Banjalučanke u Sarajevu obilježava uporni rad na rušenju zemlje. Njena nimalo laka odluka da živi odvojeno od svoje porodice kako bi doprinijela boljitku ove zemlje kao njen ravnopravan građanin iz RS preimenovana je u sve-za-destrukciju.

"stalno jadikovala o ugroženosti srpskoga naroda u BiH". Ovo je još jedna generalizacija koja pokazuje i drugu stranu navodne diverzantske strategije. Ne samo da je rušila, nego je rušeći jadikovala da ruše Srbe u BiH. U debati, bila bi to greška zamjene principa. Rušilac je postao rušen!

"hapšenje generala Divjaka nazvala je 'guranjem prsta u oko' srpskom narodu. A Divjak je, valjda, kao marsovac bio general u Armiji RBiH, jer Bošnjak i Hrvat sigurno nije". Sada nam je ponuđena logička greška uzimanja "dijela za cjelinu". Trišićki se zamjera što ne prihvata Divjaka kao cjelinu srpskog naroda i reprezentativan uzorak srpskih vojnika u cjelini.

"izjavila da je u MIP-u 'totalni Njikileaks', jer dokumenti cure na sve strane". E pa sudeći po nastavku teksta "Ličnost u fokusu", autorica teksta nam je kritikujući kritičku primjedbu o "curenju dokumenata" iz MIP-a ponudila primjer informacija o Trišićki upravo na osnovu curenja informacija.

Imala svoju ulogu i "servilnost prema, prvenstveno medijima iz Republike Srpske i Srbije". O, pa bilo bi dobro da je zamjenica ministra vanjskih poslova BiH imala svoju ulogu i u medijima iz Federacije. No, ipak zbog nečega nije imala. Nije imala nikakvu ulogu čak ni sa ciljem upoznava građana ove zemlje o njenoj rušilačkoj ulozi. Baš nikakvu! Samo ovo govori više o medijima nego onome koga nije bilo u medijima.

"bezobrazno zloupotrebljavala svoju funkciju" zbog "privatnih usluga". Ovo je klasični argument protiv čovjeka. "Ona je bezobrazna". Bez pardona javno je iznesena kvalifikacija na račun ličnosti, kvalifikacija o zloupotrebi i kvalifikacija o privatizaciji posla. Ne samo da je upotrijebljen argument protiv čovjeka nego i teške optužbe.

"obračunavala sa svojim neistomišljenicima". Svako iznošenje stava koji je suprotan očekivanim sarajevskim stavovima je obračunavanje. Istina, to je ujedno i metod komuniciranja u Sarajevu. Nisi uz nas, dakle protiv nas si i zato se trebamo obračunavati do krajnjih granica izdržljivosti, mogao bi glasiti moto komuniciranja u glavnom gradu ove zemlje u kojemu se, gle hrabrosti, Trišićka obračunava sa neistomišljenicima.

"opstruira ulazak BiH u NATO". Koju moć ima zamjenica ministra da opstruira ulazak jedne zemlje u NATO?! Ako to uspijeva sama, "na svoju ruku" da čini, onda je treba imenovati za predsjednicu zemlje. Ma kakvu predsjednicu, treba joj izmisliti neku još jaču poziciju. Jedna žena onemogućava ulazak jedne zemlje u tako jak savez. Pa ona je narodni heroj!

"priča okolo da će Dodik upravo nju postaviti za ministricu inozemnih poslova". Priča okolo, a to nije dobro. Onda to što ona priča okolo novinarke poslije uzimaju kao argumentaciju za jedan ozbiljan tekst. A uzimaju zbog toga što ona priča okolo, a to kao što smo vidjeli nije dobro. Dakle, pričati okolo, u ovom slučaju, znači osiguravati građu za ozbiljne novinske tekstove, za stručne analize i, dakako, kvalifikacije o onome koji priča okolo. E bila bi ovo još jedna logička greška argumentacije ili "greška poslije toga, dakle zbog toga".

Pouzdani izvori

A sve ovo napisala je novinarka X. Karup-Druško zahvaljujući "pouzdanim izvorima iz MIP-a". Pa ne da je, sudeći prema pisanju "Dana", MIP BiH Njikileaks, nego institucija u kojoj ključne uloge igraju najmračnije osobe bh. političkog života. Trišićka je samo najočigledniji primjer srpskog mirnodopskog ratovanja protiv BiH. Ostaje jedino skloniti sve nesarajevske i nepodobne Srbe, mislim na šačicu onih koji su ostali, sa svih javnih i političkih funkcija i - mirna Bosna!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana