Licemjerstvo, laž i video-trake

Mirjana Kusmuk
Licemjerstvo, laž i video-trake

Sarajevski portali, reklo bi se ničim izazvani, u utorak su, svi ko jedan, objavili do sada neviđene snimke svog novinarskog heroja iz Republike Srpske Slobodana Vaskovića, do 12. aprila 2011. najslobodnijeg i najugroženijeg novinara istraživača koji hoda kuglom nebeskom. Heroja svih njihovih zabluda i junaka vlastitih propagandnih uradaka.

Otkriće Portal "sarajevo-x.com" počeo je priču ovako:

Bivši novinar političkog magazina "60 minuta" Federalne televizije, "perjanica" istraživačkog novinarstva, Slobodan Vasković, poznat je po žestokoj kritici režima Milorada Dodika i bivše i sadašnje Vlade RS. Vasković je postao poznat kao istrajni i hrabri novinar koji već godinama, radeći za magazin "60 minuta" na FTV-u razotkriva kriminal vladajućih struktura u Republici Srpskoj.

Potom je ovaj, a i drugi portali, okačio na stranicu sirov, nemontiran snimak nastao 12. jula 1995. godine u Potočarima na kojem, kako su napisali, "isti taj Vasković" razgovarasa Abdulahom Purkovićem, propitu je ga i naredbodavno, prijeteći sugeriše odgovore.

Na drugom snimku Vasković u bijeloj majici maše sa vojnog transportera na kojem ulazi u Srebrenicu. Kosa mu leprša na vjetru.

Pronašli su sarajevski portali i Abdulaha Purkovića koji govori da se "dobro sjeća toga dana kada su mu rekli da priča kako mu se naredi ili će ga ubiti", a prisjetili su se i Vaskovićevog lista "Patriot" koji je, vele, "negirao zločin u Srebrenici".

Potom na red dolazi i Vaskovićev šef, urednik emisije "60 minuta", prvi najistraživačkiji i najugroženiji od svih novinara istraživača koji hoda kuglom zemaljskom u pratnji osam policajaca (ali ne grada Čikaga) - Bakir Hadžiomerović. Bakir, istraživač "opasnih tema" i "teškog kriminala", zaprepašten i odlučan javnosti preko "depo" portala saopštava da je za inkriminirajuće snimke svog najbližeg saradnika Vaskovića saznao prije mjesec i odmah mu dao otkaz!

Novinarstvo

I to je mjesto na kojem treba zastati, jer baš tu zastaje zdrava pamet, i postaviti nekoliko zdravologičnih pitanja:

Kako to da novinar, istraživač, ekskluzivac našeg doba, onaj koji je raskrinkao sve bandi te, kriminalce, pljačkaše....... (termini preuzeti od dvojca Hadžiomerović - Vasković) u svemiru i šire nije znao osnovne informacije o svom višegodišnjem kolegi i najbližem saradniku?

Kako to da najistraživač, najnovinar, najboracprotivkriminala.com i to posebno onoga u Vladi RS, u medijima RS, u zatvorima RS, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi....... nije do prije nekoliko dana došao do informacija o svom odanom saradniku?

Da li to znači da Hadžiomerović ne vlada činjenicama, da ne zna ništa o velikoj većini stvari o kojima izvještava u svom političkom magazinu?

Da li to znači da cilj najhrabrijeg i najistraživačkijeg bh. novinara nije istinito i objektivno informisanje?

Da li to znači da se on, kao i njegov saradnik (o kojem do prije jednog mjeseca nije znaoni šta!) nikada nisu ni bavili istraživačkim novinarstvom, jer ono iziskuje mnogo rada i mnogo truda?

Da li to znači da je Hadžiomeroviću Vasković trebao samo zarad kompromitacije političkih i drugih protivnika njegovih nalogodavaca i finansijera?

Kako je moguće da najobavješteniji novinar, dika bh. novinarstva (koju čuva osam policajaca, plus oni u kućici ispred stana na Breki) nije proteklih godina pročitao ni jedan tekst o svom saradniku Vaskoviću u "Slobodnoj Bosni", "Avazu", "Glasu Srpske", "Nezavisnim"....?

Kako je moguće da postoji istraživač novinar, sveznalac, koji ni novine ne čita?

Da li je moguće da Bakir nije pročitao ni onaj intervju što je preko Vildane Selimbegović sredio Vaskoviću 2009. godine u "Danima" da mu opere biografiju, kako bi preko njega mogao tuđe da prlja?

"Pranje" člana Bakirovog tima novinara istraživača bilo je definisano u plitkom pitanju "slobodoumnog tjednika": Znam da Vas je lično pogodila priča oko Vašegangažmana u Srebrenici u julu 1995. U knjizi Vladimira Bebe Popovića Željko Cvijanović, novinar u civilu, spominje Vaše izvještavanje iz Srebrenice te da ste tada rekli da sve "muslimane treba baciti u reku". Da to jednom raščistimo - šta je od svega toga istina?

Vasković odgovara: Da, to je dio koji je napisala Mirjana Kusmuk........ To sve, jednostavno, nije istina. Išlo se dotle da su pustili video snimak, a da je u pozadini namontiran glas Snježana Lalovića. To su ljudi s RTRS-a...... Na RTRS-u postoji arhiva, pitanje je zašto nikada nisu emitovali taj moj navodni izvještaj iz Srebrenice. Od govor je - zato što to nepostoji.

Istorija

Ako sam, a kako proizilazi iz ovoga intervjua, jesam, upravo ja taj novinar koji je razotkrio Vaskovićevu biografiju, onda samu sebe kandidujem za Pulicerovu nagradu za istraživačko novinarstvo, koju će mi Rafi Gregorijan uručiti kao prvom dobitniku iste izvan grani ca SAD.

Jer sam znala i pisala, a istraživač Bakir Hadžiomerović nije, da je udarna pesnica magazina čiji je urednik Slobodan Vasković:

- predratni baletan u sarajevskom Narodnom pozorištu koji je 1997. godine iz sitnog materijalnog interesa u sudu, uz svjedočenje dvije novinarke (od kojih mu je jedna supruga) slagao da je završio nepostojeću Visoku baletsku školu u Sarajevu

- čovjek koji je u ratu bio urednik vesele muzičke emisije "Svilen konac" Srpskog radija u kojoj je vrijeđao strašnije i gore nego što je to radio 20 godina poslije u emisiji "60 minuta", samo one druge nacije i vjere

- novinar čije je izvještavanje kako tada, tako i 12. jula 1995. godine u Srebrenici, bilo i na srpsku i na novinarsku sramotu - čovjek koji je pod dirigentskom palicom tajnih službi od 1997. do 2001. godine izigravao demokratu u "Reporteru"

- onaj što je 2001. po nalogu SDS-a osnovao list "Patriot", koji mu je pod krinkom odbrane srpskih nacionalnih interesa poslužio za pripremu ubistva Riste Jugovića, medijski odstrel Zorana Đinđića, odbranu "zemunkog klana", zaštitu kriminala, reketiranje i medijsko linčovanje

- onaj za kojeg je bivši ministar finansija RS Svetlana Cenić kazala da mu se para nije moglo nadavati

- vlasnik firme koja je utajila oko 200.000 KM poreza, a što Okružno tužilaštvo u Banjaluci neće ili nesmije da ga procesuira godinama

- čovjek koji je svoju porodicu stavio kao živi štit ispred sebe svako malo javnosti saopštavajući da su im životi ugrože ni zbog njegovog "hrabrog novinarskog rada"

- novinar koji je 24 sata štrajkovao glađu "do smrti" i policiji bezbroj puta prijavljivao sopstvenu likvidaciju, a sarajevski mediji u jedan glas optuživali "režim Milorada Dodika" da hoće da ućutka najhrabrijeg novina ra u RS

- čovjek koji je napravio list "Stav", printanu verziju magazina "60 minuta"

- heroj sarajevske javnosti i kruga "intelektualaca" i "slobodomislećih" novinara Banjaluke i šire koji su stali na branik njegovog herojstva

- omiljeni novinar Transparensi internešnala BiH i još nekih NVO

- jedan jedi ninovinar, član ekipe "60 minuta" iz RS, koji je za četiri godine u ovoj emisiji objavio 150 priloga ili 25 sa ti najgorih kleveta o RS i svakome ko u njoj nešto znači

- onaj što su ga oni koji su ga izdigli do zvijezda, isluženog bacili u blato.

Kamenje

Bakir Hadžiomerović, Vildana Selimbegović, Senad Pećanin, Dario Novalić, Ozren Kebo od tog i takvog, zaslijepljeni mržnjom prema RS, napravili su u posljednje četiri godine heroja novinarstva i beskompromisnog borca za istinu. Da li zaista nisu znali šta rade?!

Poslije svega navedenog, javno molim ministra policije RS Stanislava Čađu da mi hitno stavi pod prozore policijsku kućicu i ustupi osam policajaca jer mnogo prije najboljeg, najugroženijeg i najhrabrijeg od svih istraživača Bakira Hadžiomerovića sve ovo sam objavila, a znala sam da je po život opasno.

O Vildani i ostalima, nekom drugom prilikom. Jer istina, jer činjenice govore jače od najubojitijeg oružja. Laž i propaganda su ipak samo jeftina, prolazna i sramna strana novinarstva.

Književnost je opet nešto drugo, posebno kada je ispisuju oni sa vizom za besmrtnost.

- Dođe vreme kada pametni zaćute, budale progovore, a fukare se obogate - napisao je mnogo davno Ivo Andrić, književnik čiji jubilej - 50 godina od kada je primio Nobelovu nagradu - proslavljamo upravo ove godine. Ko bi rekao da je napisano tako davno?

A dođe i ono zlo vrijeme o kojem je poodavno pjevajući Svetome Savi pisao Matija: Kako su podli ljudi, pse pustili, a kamenje sve zali! Ko bi rekao da je to bilo još onda? A tako stvarno zvuči.

U to ime bio je ovo prvi odvezani kamen koji sam na bijesne pse bacila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana