Ko to uređuje naš program?

Sanja Vlaisavljević
Ko to uređuje naš program?

Ovaj tekst sam počela pisati o sasvim drugoj temi.

Zanimale su me manjine i većine i građanska struja u ovoj zemlji. Na to me nagnao skorašnji razgovor sa kolegom iz nevladinog sektora i upravo kada sam napisala prvih par rečenica, prekinem pisanje i uključim televiziju. Pregledam nekoliko kanala i zadržim se na javnom emiteru Federacije. Vidim u tijeku je neka veoma živa rasprava u emisiji koja se emitira uživo i nastavim gledati. Isprva mi je bilo zanimljivo što su gosti predstavnici različitih partija i što je uključen i studio u Banjoj Luci. Uvijek me ohrabre, makar i na trenutak, prividi uspostavljanja međuentitetskog dijaloga. Ne prođe niti pet minuta od mojega "uključenja" u emisiju a čujem voditelja kako pita jednog od gostiju u sarajevskom studiju kako se on osjeća kada čuje povike kao što su "Ovo je Srbija..." koji su trebali potkrijepiti postojanje jezika mržnje, provokacije, huškanja i još koječega drugoga. Upitani gost odgovori, a onda riječ dobi i gost iz Banje Luke koji reče kako je vidio prilog koji je prethodno u emisiji emitiran "nesretno izabran" i kako bi bilo dobro da su viđeni isti prizori nacionalističkog ekstremizma i sa drugih strana a ne samo kod jednog naroda. Navede čovjek i primjere što je sve moglo biti prikazano, ali voditelj ga brzo prekida i reagira riječima: "ovo je već miješanje u uređivačku politiku". Gost iz Banje Luke i dalje pokušava objasniti kako ne želi umanjiti značaj priloga, ali da smatra da se u ovakvim stvarima ne bi trebalo biti jednostran. Voditelj ponovno žustro reagira, naglašavajući kako on lično nikako ne misli da se fašistička obilježja ne nalaze na svim stranama i da je toga bilo svugdje, ali i uzrujano uzvraća gostu: "Kada vi budete uređivali emisiju birajte pažljivije priloge". Gledam, slušam i ne mogu da vjerujem. Voditelj na sasvim korektno zapažanje gosta obezvređuje mišljenje koje je čuo tako što ga prvo opominje za uplitanje u uređivačku politiku, a zatim podrugljivo predlaže da kada to gostu bude profesija pažljivije uređuje emisiju. Treba naglasiti da banjolučki gost niti jednom svojom riječju nije izrazio svoju naklonost mračnoj strani koja je prikazana. Zanimljivo je primijetiti da je voditelj na opasku o nekorektnom prilogu brže-bolje pridodao da on "lično misli" da je bilo sličnih primjera na svim stranama.

Trebalo bi doista napraviti brojne logičke akrobacije da se dokaže da je voditelj bio u pravu ili da se mene ponovo okrivi da pišem u prilog "neosnovane odbrane Srba". Samo da podsjetim, to je ona ista emisija povodom koje je gospođa Dušanka Majkić primila prijetnje smrću. Gost iz Banje Luke je pokušao sugerirati kako bi mnogo učinkovitije bilo u Federaciji prikazivati probleme i primjere negative prakse iz tog entiteta, a ne konstantno iz RS. Gost je sasvim na tragu političke korektnosti rekao da je mnogo veća obveza federalnih medija (a posebice javnih emitera) prikazivati takve primjere iz svog neposrednog okruženja nego stalno ukazivati da se najveće zlo nalazi s one strane entitetske granice. Nažalost i u srijedu smo imali priliku opet na javnom servisu vidjeti diskriminaciju sugovornika na djelu, ne bilo kojih već upravo onih koji dolaze iz Republike Srpske. Ukoliko se ovakav urednički i voditeljski stav može na bilo koji način opravdati, onda bi se čistom analogijom mogao opravdati i svaki sličan stav izvjesnih političara čije su izjave uvijek na meti kritike, jer ukoliko političar ima odgovornost prema svojim biračima zbog neodmjerenih izjava, onda ih još više ima onaj novinar koji se sa javnih emitera obraća svim građanima podjednako, a ne samo "svojim biračima". Ako se tvrdi da političari žive na grbači građana i njihovih silnih poreza koje moraju plaćati državi, onda se podjednako i još prije može ustvrditi da javni servisi još i više žive na grbači građana i njihovih pretplata. Odgovornost za javnu riječ bezrezervno imaju i jedni i drugi.

I ako ste pomislili da je to bilo sve što se kao svojevrstan eksces događalo u emisiji pogriješili ste. Nije još bio kraj voditeljevog spora sa pozvanim gostom iz Republike Srpske koji je, treba vjerovati, pozvan da učestvuje u javnoj debati da bi se čulo i njegovo mišljenje. Na kraju emisije, pozdravljajući goste i zahvaljujući im na učešću u razgovoru, voditelj se ponovo obraća gostu iz banjolučkog studija riječima: "Sljedeći put kada budemo montirali prilog zvat ćemo vas da se konsultiramo".

Odjava emisije na javnom emiteru, odjava i ovoga teksta, ali ostaje pitanje da li je moguće naći opravdanje za ovakve neprofesionalne pa, u najmanju ruku, i politički nekorektne priloge i primjere. Česti pokušaji da se za ovakve stvari pronađe opravdanje samo su potvrda nedostatka svijesti o potrebi za jednakopravnošću svih naroda. Ako se ta potreba ne uvažava čak niti kao potreba uvažavanja ljudskog dostojanstva i prava na javno izrečeni sud uglednih predstavnika jednog naroda, onda to dovodi dakako u pitanje i samu opstojnost ove zemlje.

(Autorka je direktor Centra za kulturu dijaloga BiH)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana