Kad neće RAK hoće sud

Sanja Vlaisavljević
Kad neće RAK hoće sud

Prokletnica Republika Srpska i njeni mediji! Nikako ne daju mira Federalnoj televiziji. Kaže D. S. u sarajevskom magazinu "Dani": "Naočigled Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Dodikovo nezavisno pravosuđe u Banjaluci nastavlja progon novinara Federalne televizije." Zašto progon?

E zato što je Osnovni sud u Banjaluci donio presudu u korist Dragana Davidovića, direktora RTRS-a, u sporu protiv Slobodana Vaskovića, Bakira Hadžiomerovića i Duške Jurišić, zbog priloga u magazinu "60 minuta". Istina, danas nijedan od aktera sudskog spora ne obavlja posao koji je tada obavljao. Tako je Vasković prognan sa FTV-a kao velikosrbin, iako je bio najveći bh. patriota kada je iz sve snage vikao i galamio na RS i njeno aktuelno rukovodstvo. No, jednoga dana, sasvim slučajno i bez ikakve zadnje namjere, uredništvo emisije za koju je to radio, otkrilo je da je Vasković ipak neprijatelj. I da vuk može dlaku mijenjati, ali ćud nikako. I, uostalom, dovoljna su njima tri prijatelja iz RS, jer ako bi ih bilo više, ispalo bi još da je RS neka dobra tvorevina, a ne "genocidna". Ta tri prijatelja su: Miodrag Živanović, Svetlana Cenić i Tanja Topić. Dosta i previše ih je. A kako ovo troje mogu pokriti sve aktuelne teme od hortikulture do ekonomije i politike, onda nema potrebe da još neko zauzima medijski prostor Federalne TV.

Vlast "za čovjeka"

Bakir Hadžiomerović ne uređuje više magazin "60 minuta". Sada uređuje FTV. Kako je ta emisija u cjelosti bila posvećena otkrivanju afera i korupcije, političkih skandala i tajnih razgovora, onda bi u tom tonu trebao biti i novi ciklus. No to bi značilo insistirati na svemu ovome kod aktuelne vlasti. A aktuelna vlast je "za čovjeka", dobrog čovjeka koji može da vodi emisiju, ali i TV kuću. Dugo je ta vlast baš na toj televiziji reklamirana kao najbolja alternativa "korumpiranim, kriminogenim, nacionalističkim, klerofašističkim hobotnicama".

E sada, početi o njima praviti priloge, značilo bi da nema razlike između ovih koji su sada na vlasti i onih prije njih, a to nikako ne može biti tako, zar ne? Ujedno, teško je biti arbitar prema stranci za koju otvoreno kažete da je podražavate i kojoj svim srcem pripadate. Kako bi mogao, na primjer, Rajko Vasić pisati ili govoriti protiv Dodika? Teško, nikako! Pa zato treba imati razumijevanja i za ovu odluku FTV-a da emisija bude obustavljena do daljeg.

A ostala nam je i Duška Jurišić. Nju su upravo njeni najbliži saradnici uklonili iz svog vidokruga, po ko zna kojem osnovu. Istina, uvijek ćete čuti da joj sa FTV-a nije otkaz dalo rukovodstvo te televizije nego, zamislite, Fahrudin Radončić! Ali kako logika ne igra preveliku ulogu u formiranju javno izrečenih stavova, onda eto u javnosti prolazi mnijenje da je taj čovjek odgovoran za njenu smjenu. Izgleda da niko ne smije malo dublje analizirati šta se dešavalo u matičnoj redakciji ove novinarke, ali i po drugim odajama ove TV kuće. Ponajmanje je to bio spreman uraditi RAK, koji nikada u posljednjih nekoliko godina nije izrekao nikakvu sankciju na tu adresu, usprkos brojnim prigovorima, tužbama i pritužbama. Rekla sam ne smije niko i to ne bez razloga. Drugačije je nemoguće tumačiti svu nijemost ili jedva pokoju izgovorenu rečenicu o svim neprijatnostima kroz koje je ova novinarka FTV-a prolazila dok su joj drugi u matičnoj kući odlučivali o životu i radnom statusu. Nažalost, izostali su javni pritisci, brojni tekstovi i video-prilozi koji bi razotkrili cijelu aferu u vezi sa slučajem Jurišić i FTV. Nije li primarni zadatak medija razotkrivanje nepravilnosti u radu izvjesnih institucija, pa tako i javnih servisa? Nije li to zadatak NVO-a i civilnog društva u cjelini? Jeste, naravno da jeste, ali neka osinja gnijezda se naprosto ne diraju, radi opšte bezbjednosti.

Javni linč

E vratimo se "slučaju Davidović protiv FTV-a". Čovjek je dobio sudsku presudu u sporu u kojem je tražio pravdu za duševnu bol koja mu je nanesena. Ne samo njemu nego i njegovoj porodici. Tokom tog spora i svih gnusnih priloga njemu posvećenih sa FTV-a, on nije imao policijsku zaštitu, za razliku od drugih koji i dan danas žive okruženi policajcima, iako više ne prave emisije i ne objavljuju tajne obavještajne podatke. Sve to, naravno, na račun građana i TV pretplatnika. Pa i onih iz RS! Mada je zaštita Davidoviću trebala svaki put kada bi dolazio u Sarajevo na sastanke javnih servisa, ako ništa drugo onda zbog priloga o njemu koje su mu kolege iz Sarajeva često servirale .

Evo i danas se njegov javni linč nastavlja, a najnoviji povod je to što je izjavio da će novčana sredstva koja dobije od sudskog spora uplatiti u humanitarne svrhe. Ponovo čitamo podsmijeh i nacionalističko huškanje: "Davidović, poznatiji kao 'pevač patriotskih pesama', još je izdao lično saopštenje u kojem je naveo da su 'kao medijski, policijski, politički i projekat zaštite mafijaških bosova, emisija '60 minuta' i njeni kreatori ostavili trajan ožiljak na licu ovog društva.' Ne daj obraz, Dragane, nizašto na svijetu!" Pogađate, ovaj tekst je preuzet iz magazina "Dani", uzorito profesionalne novine. Pa dokle više ponavljanje da je Davidović pjevač patriotskih pjesama? Bolje bi bilo da je novinar potpisan inicijalima svoju novinarsku hrabrost iskazao istražujući valjanost Davidovićevih kvalifikacija na račun emisije i novinara sa kojima je bio u sporu. Bilo bi dobro da konačno neko skupi snage u Sarajevu i napravi taj preokret, umjesto slavodobitnog mahanja ratnim dosjeima. I da, dobro je rekao novinar "Dana", "ne daj obraz, Dragane". Bilo bi to još uvjerljivije da je dodao: "ne daj da ti blate obraz mjesecima kao što su to onomad radili na FTV-u, pa te svakog ponedjeljka lijepili na Inckov obraz bez ikakvog motiva, osim možda... huškačkog ili nacionalističkog". E bilo bi dobro i takvo nešto napokon čuti. Onda bi se u sarajevskim novinama pojavili i neki drugačiji naslovi. Recimo, umjesto: "Metak u čelo pa ruku u džep" (tako "Dani" opisuju ono što oni vide kao ofanzivu RTRS-a na medije u Federaciji, imajući u vidu spor protiv novinara Kaletovića, i spor Davidovića protiv FTV), čitali bi: "Bez metaka u medijima, sa kaznama po zasluzi". Bilo bi to "nezavisno i reformirano novinarstvo" koje ne čeka na sudske presude, pogotovo ako su to presude čije razloge je morao, ne trebao, javno afirmisati upravo RAK i to mnogo prije nego li je slučaj došao na sud.

++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana