Jedna delegacija ne čini napredak

Dušanka Majkić

Ovih dana u Republici Srpskoj i FBiH uveliko se vodi medijska rasprava o tome da li će Parlament BiH imenovati stalnu delegaciju pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, jer prošloj je istekao mandat, a nova još nije formirana. Zahtjev za formiranje ove delegacije iznenada je zatražio od Parlamentarne skupštine BiH ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Igor Crnadak, pravdajući se da su iz Komiteta ministara Savjeta Evrope, valjda njegovom zaslugom, otvorili mogućnost učešća delegaciji BiH već na junskom zasjedanju, pod uslovom da ona uskoro bude formirana.

 

Javnost Republike Srpske upoznata je sa stavom SNSD-a da zbog blokade izbora Savjeta ministara BiH, nema formiranja parlamentarnih radnih tijela oba doma, odnosno rada Parlamentarne skupštine BiH. Postojeći saziv Savjeta ministara, koji čine predsjedavajući i ministri u tehničkom mandatu, sam sebi je produžio “rok trajanja” na neodređeno vrijeme, zamišljajući da bi novi saziv Parlamentarne skupštine trebalo da usvaja zakone i donosi odluke koje mu predlaže odlazeći. Pored toga, nikome od političkih aktera nije problematično što bi pojedinci istovremeno participirali u vlasti po dva osnova, jednom kao ministri a drugi put kao poslanici, što je nezabilježen slučaj u istoriji parlamentarne demokratije.

Nešto je ipak ispustio iz vida odlazeći ministar Crnadak.

Ucjene

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik učinio je ogroman napor, pokušavajući da se sa partnerima iz HDZ-a i SDA, sa kojima je trebalo formirati vlast na nivou BiH nakon izbora, dogovori kako da se taj posao što prije okonča. Znalo se da je Zoran Tegeltija SNSD-ov kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali nije bilo konsenzusa da se ta odluka formalizuje u Predsjedništvu BiH. Naprotiv, stizale su ucjene od druga dva člana Predsjedništva, ali i drugih političkih aktera iz FBiH. Predstavnici političkih partija Bošnjaka i tzv. građanskih političkih partija, bez obzira na njihovu stvarnu političku snagu, utrkivali su se u zahtjevima koje bi SNSD morao prihvatiti i obavezno ispuniti, da bi se imenovao predsjedavajući, na mjesto koje mu pripada, kao stranci sa najboljim izbornim rezultatom iz Srpske.

SNSD nije mogao pristati na ničije ucjene, a neki od postavljenih uslova nisu ničim ni propisani. Zahtjev da imenovanje mandatara za sastav Savjeta ministara mora ići paralelno sa slanjem Godišnjeg programa za MAP (ANP), izmislili su Bošnjaci, kako bi onemogućili SNSD-u da participira u vlasti na nivou BiH. Iako su mnogi, među kojima i predstavnici međunarodne zajednice, bili saglasni da formiranje vlasti na nivou BiH ničim ne treba uslovljavati, taj posao do danas nije okončan. BiH je u potpunoj blokadi koja traje već sedam mjeseci od dana izbora. Do kada će biti - ne zna se.

SNSD i njegovi koalicioni partneri u Republici Srpskoj imali su jasan stav o tome šta nikako ne može biti prihvaćeno od postavljenih ucjena. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske, koja predstavlja obavezujuće pravilo ponašanja u institucijama BiH za sve predstavnike Srpske i tu nema pogađanja. To znači da nema ulaska u NATO, nema MAP-a, nema ANP-a!

Kao pokušaj da se, mimo izborne volje građana Republike Srpske, produži rad Savjetu ministara u tehničkom mandatu mimo svih pravila, odgovoreno je jedinom mogućom mjerom koja je SNSD-u bila na raspolaganju. Parlamentarna skupština BiH, oba njena doma, do danas nisu formirala stalna, zajednička i druga radna tijela i delegacije, bez kojih nema rada Parlamentarne skupštine BiH, s obzirom na to da se najveći broj parlamentarnih aktivnosti odvija upravo kroz rad tih radnih tijela.

Ključno pitanje

Ključno pitanje je šta bi uopšte značilo formiranje stalne delegacije BiH u Savjetu Evrope, a da prethodno nisu formirana ostala radna tijela Parlamenta BiH i to: sedam zajedničkih komisija oba doma, sedam stalnih komisija Predstavničkog doma i tri stalne komisije Doma naroda, 10 stalnih parlamentarnih delegacija, sedam drugih parlamentarnih tijela, itd.?

Formiranje jedne delegacije BiH, ma kako važna bila, ne može odblokirati proces formiranja vlasti na nivou BiH, niti omogućiti rad PS BiH. Naročito ne može pomoći da se u BiH učini napredak na bilo kom planu. Jer, istekli su svi rokovi u kojima je vlast morala biti formirana. Iz tog razloga nema smisla “udvarati se” međunarodnim predstavnicima glumeći zabrinutost za BiH, kao što to čini Crnadak, a istovremeno svjesno zaboraviti one koji taj izbor blokiraju.

Zato je i odgovor SNSD-a ministru u tehničkom mandatu Igoru Crnatku jedino moguć i glasi: nema formiranja radnih tijela Parlamentarne skupštine BiH, niti početka njenog rada, sve dok ne bude odblokirano formiranje Savjeta ministara BiH. Do tada uzaludni su pokušaji da se Parlament BiH koristi za realizaciju interesa grupa i pojedinaca koje su na odlasku.

Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Novi sistem bezbjednosti
Novi sistem bezbjednosti
Trojni troprsti pakt
Trojni troprsti pakt
OHR-ovo agovanje
OHR-ovo agovanje
Svesrpski narodni sabor
Svesrpski narodni sabor
Proljeće nereda
Proljeće nereda
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana