Izraz slobode

Miladin Mitrović
Izraz slobode

Sveti arhiđakon Stefan i 9. januar, dva su milozvučna imena koja svakog Srbina asociraju na slobodu, nacionalno dostojanstvo, odgovornost prema otadžbini i ljubav prema svojoj državi.

U mnogovjekovnoj istoriji postojanja našega naroda mnogi naši nacionalni praznici svjedoče o slavnim danima naše sveštene istorije, međutim praznik - 9 januar, zauzima posebno mjesto kao izraz volje naroda da svoju najveću pobjedu u savremenoj istoriji kruniše praznikom. Zbog toga se ovaj praznik nije pojavio kao izraz nečije političke volje, već je bio podstaknut samim životom naroda koji vijekovima živi na svojoj zemlji.

Posjedujući duboki istorijski značaj 9. januar istovremeno je ispunjen važnim značenjima današnjice i usmjeren ka budućnosti. Ovo nije samo jedan od značajnih dana u istoriji Odbrambeno-otadžbinskog rata. Za srpski narod ovaj dan je trijumf pravde, nezavisnosti od ugnjetavanja i porobljavanja, sticanje slobode i prava na život.

Snovi predaka

Državni praznici su sastavni dio kulture svakog naroda. Oni koncentrišu istoriju jednog etnosa, njegov sistem vrijednosti i njegov pogled na svijet, formiran vijekovima. Državni praznici imaju važnu ulogu u očuvanju kulture naroda i istorijskog pamćenja, nose estetsku, duhovnu i vaspitnu misiju, gaje ljubav prema otadžbini.

Stoga i 9. januar, kao dan Republike i Sveti arhiđakon Stefan - kao krsna slava Republike Srpske, personifikuju slobodu i nezavisni razvoj Republike Srpske u novim istorijskim uslovima. Upravo zbog toga, ovog značajnog dana, mi prije svega odajemo počast herojima, poginulim srpskim vojnicima koji su odigrali ključnu ulogu u ostvarenju sna naših predaka o samostalnoj srpskoj državi, sa ove strane rijeke Drine.

Praznik kao izraz slobode koja je iznad svega! Naša dužnost prema prošlim i budućim generacijama jeste da čuvamo i svim silama branimo svetu nezavisnost kao najveću vrijednost na kojoj počiva blagostanje i prosperitet nacije. Samouvjereno slijedimo naš strateški kurs, jačajući svoju državnost korak po korak.

Duboke transformacije koje su započete u svim sferama života otvorile su novo poglavlje u našoj viševjekovnoj istorijskoj hronici. Stvaramo pravedno društvo - zemlju jednakih mogućnosti i napretka za sve ljude bez obzira na nacionalno opredjeljenje i religioznu pripadnost. I sigurno ćemo postići ovaj uzvišeni cilj, oslanjajući se na vrijednosti - kao što su jedinstvo i stabilnost, zakon i red, odgovornost i solidarnost,  znanje i rad.

Jedinstvo

Ovaj praznik je simbol neuništivog jedinstva našeg naroda. Što se tiče aktuelnih događaja poseban akcenat stavljamo na zadatak konsolidacije srpskoga društva. S obzirom na činjenicu da ovaj praznik odzvanja u srcima i dušama ljudi svjedoči da smo konsolidovani i jedinstveni i to je garancija za prevazilaženje svih teškoća, pitanja i problema.

Dan Republike Srpske  je glasan odgovor svim zlobnicima koji su htjeli da podijele srpski narod. Uprkos kolosalnim resursima koji su uloženi u rušenje Republike Srpske, srpski narod je izdržao, nije podlegao i ostao je vjeran sebi, svojoj pravoslavnoj vjeri, svojoj istoriji i svom jedinstvu.

Srbi u Republici Srpskoj su zaista pokazali cijelom svijetu svoju jedinstvenost - naša zemlja je postala prva u kojoj zapadne političke tehnologije za uništavanje državnog suvereniteta nisu uspjele. Naše jedinstvo počiva na svakodnevnom radu, tradicionalnim i pravoslavnim vrijednostima, jakoj državi i pravom nacionalnom lideru.

Efikasno se odupirući jednostranim mjerama prinude i pokušajima izolacije od strane kolektivnog Zapada, Republika Srpska ostaje slobodna i pouzdan partner koji je spreman da gradi multilateralne odnose sa svima na principima jednakosti, transparentnosti i pravde.

Simbolika

Dan Republike, 9. januar prije svega simbolizuje nacionalni, državni i teritorijalni integritet Republike Srpske i naglašava značajne istorijske osnove savremene državnosti. Ovo je simbol iskrene želje srpskoga naroda da živi kao jedna porodica u svom domu. On nas uči i neprestano napominje da gubitak jedinstva neminovno dovodi do gubitka teritorijalnog integriteta, a samim tim i do gubitka države.

Uprkos svim teškoćama i protivrječnostima u spoljnopolitičkoj situaciji, Republika Srpska se samouvjereno razvija na putu realizacije potencijala koji imamo: ekonomskog, društvenog, kulturnog, stvaralačkog, duhovnog...

Takvom rastu nema granica. Nacionalno jedinstvo  je najvažniji preduslov daljeg nacionalno-državnog razvoja i opšteg napredovanja ka napretku. Proces diplomatskog priznanja Republike Srpske, koji je pretvara u punopravni subjekt međunarodnog prava, već odavno je započet. Sada je sve  u našim rukama. Stoga neka živi Republika Srpska, neka se uvijek diže zastava naše Otadžbine! Neka naša nezavisnost jača!

Piše: Miladin Mitrović, starješina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Banjaluci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Trojni troprsti pakt
Trojni troprsti pakt
OHR-ovo agovanje
OHR-ovo agovanje
Svesrpski narodni sabor
Svesrpski narodni sabor
Proljeće nereda
Proljeće nereda
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana