Helsinški ni-po-babi-ni-po-stričevima

Sanja Vlaisavljević

8.3.2103. godine novinarka magazina "Dani" (oprostite pogriješila sam, ali uvažite ovu grešku, molim vas, do daljeg) objavila je tekst "Suđenje 'Danima' u Banjaluci". Tema teksta: sudski spor neke novinarke iz RTRS-a i njenog direktora Dragana Davidovića.

 Na ročištu se tuženi drznuo da kaže kako magazin "Dani" iz Sarajeva prejudicira tok suđenja i utiče na postupak i eventualnu presudu. Opisujući sudski spor i atmosferu na njemu, sa rutinom stalnog izvještača, novinarka magazina "Dani" je očitala lekciju sutkinji, dovela u pitanje njenu stručnost, kredibilitet i moralnost, i to sve samo u dvije rečenice. Tekst koji implicira sav užas i neprofesionalnost suđenja u Banjaluci potpisuje novinarka Borka Rudić. Inače često ta osoba piše i za dnevne novine "Oslobođenje", baš onako stručne tekstove. A poznata je i po hrabrom izvještavanju sa konjičkih ratišta. I danas se sjećamo njenih potresnih reportaža o Srbima iz toga kraja. Ma i o onima iz Sarajeva, kada se doselila u Sarajevo. Ona je i po zvanju novinarka, nije dakle nikakva samozvana "stručnjakinja". Ma kakvi! Hajde dobro, ostavimo sada malo novinarku po strani. 22.3.2013. u istom magazinu u rubrici "Reagovanje" oglasio se i optuženi Dragan Davidović. Čitam tekst i velim sebi: pa nije se valjda čovjek prepao Rudićkinog komentara pa počeo pisati na hrvatskom jeziku. Čitam red-dva, velim možda je neka greška. Kad nigdje greška. Piše Davidović na lijepom hrvatskom. Eno vidi se zna i prave riječi. Kad saznam da nije objavljen originalni tekst nego prevod! Zar je moguće da to neko učini bez dozvole autora? Nije valjda da bi neki urednik sebi uzeo za pravo da prekrši osnovno ljudsko pravo o izboru jezika? Kad eto i to se događa.

Listam u četvrtak, 28.3., naredni broj da vidim reaguje li na to Udruženje "BH novinari", kad nigdje ni riječi. Njima to ne smeta iako se bave zaštitom medijskih sloboda i novinarskih prava. Neko bi u ovom prevođenju mogao otkriti i perfidni oblik govora mržnje, zar ne? A to je sada top tema ovog Borkinog udruženja. I još nešto treba spomenuti povodom objavljivanja reakcije Dragana Davidovića u "Danima". U nadnaslovu teksta stoji: "Reagiranje koje je otišlo na više adresa, ali ne i 'Dana', i koje objavljujemo na molbu Vijeća za štampu". Pa šta je ovo? Novine objavljuju reakciju zato što Vijeće za štampu "moli" urednicu da objavi tekst. Pitam se šta bi bilo da urednica nije uvažila molbu? Ili kako molba izgleda, možda u stilu: "Draga, hajde Boga ti ovo objavi, da nam ovi Srbi šta ne zamjere. Bolje da objavite nego da mi sazivamo komisiju pa vijećamo i nalazimo vam propuste." A vrla urednica odgovora: "„Ma hajde ne brini bona, biće. Malo ćemo ga kroatizirati, ali šta fali. Vidimo se u Pivnici. Možda nalete i Borka i Vildana. Šteta što Dunja nije sa nama." Zaista skandal printanog i nezavisnog novinarstva. Inače, vidim već dugo u "Danima" nema dobitnika novinarske nagrade Nikola Guzijan, uglednog, poštenog, nepristranog Esada Hećimovića. Došla ga nagrada glave. Hoće Hećimović nezavisno novinarstvo, profesionalno. Mora da mu se reklo: e nećeš Hećimoviću!

Ko je kome novinar

Dođosmo i do vruće teme ovdašnje javnosti. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio zaključak o prijedlogu kandidata za ad hok komisiju za provođenje postupka imenovanja Vijeća RAK-a. Čitam vijest o tome u dnevnim novinama "Oslobođenje". U komisiju predloženi neki novinari, predstavnici NVO sektora i političari. Reaguje Udruženje novinara BH. Prije toga u "Oslobođenju" su svoje mišljenje iznijeli Šemsudin Mehmedović, Borka Rudić i Adis Arapović. Borka Rudić nešto kasnije pod pseudonimom "Upravni odbor Udruženja BiH Novinari" nadugo i naširoko objašnjava kako neki od predloženih članova komisije dolaze iz medija. A možda neko samo koristi u kolumnama ime Borka Rudić kao svoj pseudonim? Riječ je o Mati Đakoviću i Draganu Jeriniću, jer nad njihovim medijima direktne ingerencije ima RAK. Sve bi bilo uvjerljivo da ona novinarka iz priče prve nije generalna sekretarica ovog udruženja i kolumnista magazina "Dani" i "Oslobođenja" (ma to su iste novine, ali hajde eto tretiraćemo ih kao dvoje). Pa ko će još pri zdravoj pameti povjeravati u njenu objektivnost i neutralan sud kada kao predstavnik udruženja građana koje a priori mora biti objektivno svoja razmišljanja o svemu iznosi u svojim medijima. I još nešto veoma važno treba napomenuti. Prigovor, barem onaj čitljiv u tekstu, ide na račun četiri kandidata nebošnjaka, a dva preostala kandidata Bošnjaka su pošteđena primjedbi?! I negdje pred kraj pisma odabrani BH novinari vele da će tražiti od Ministarstva prometa i komunikacija da se poništi postojeći izbor i predlože novi kandidati u ad hok komisiju. Dakle, to je ono isto ministarstvo koje je već predložilo svog čovjeka, Bošnjaka Mehmeda Agovića, smatrajući da to tako treba biti. Mada Ministarstvu BH novinari ni najmanje ne prigovaraju zbog toga, nego mu se obraćaju s molbom da ispravi nepravdu!?

Ni-po-babi-ni-po-stričevima

Helsinški komitet BiH (ma šta značilo ovo BiH uz naziv ove organizacije) odnedavno ima novog predsjednika. Novog, starog: Srđana Dizdarevića. Njega je za vrijeme političkog angažmana u jednoj novoformiranoj političkoj partiji lokalnih razmjera privremeno mijenjala Vera Jovanović. Nebošnjakinja. Kako to multikulturno zvuči. E onda je Dizdarević napustio politiku i vratio se svom Helsinškom. Njegovi protukandidati su bili Vera Jovanović i Senad Pećanin. Vera je nekada bila ombudsmen a Senad je bio urednik magazina "Dani" za čijeg vremena je duplerica ovih novina služila za čaršijski stub srama. A o prilozima u tim novinama ne treba trošiti riječi. Inače, Pećanin je u ratu bio neki visokopozicionirani policijski funkcioner. I eto između policijskog komesara i pravnice nebošnjakinje povjerenje je dobio Bošnjak-političar. Istog dana kada je novi-stari predsjednik ponovo zasjeo u svoju fotelju izabrani su i članovi Upravnog odbora. Njih šest. Četiri Bošnjaka, Duška Jurišić i Vlatko Določek. U Nadzornom odboru od tri člana su dva Bošnjaka i Lazar Manojlović. Kako li će oni sutra odgovarati građanima koji se budu žalili zbog diskriminacije na nacionalnoj osnovi?

Gradonačelnik Sarajeva

I eto, nećete vjerovati, izabran je gradonačelnik Sarajeva. Nakon dana i dana vijećanja izabran je čovjek kojega je partija predložila ujutro, a već naveče je izglasan. Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu je novi gradonačelnik: Ivo Komšić. Sretno gradonačelniku, a jedno od imena o kojima su mediji takođe pisali da bi gradonačelnik mogao biti, i to ponajbolji, bijaše novinar Bakir Hadžiomerović. Hajde, sreća pa je izbor završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana