Fašisti to su drugi

Sanja Vlaisavljević
Fašisti to su drugi

"U ratu: odlučnost; u porazu: prkos; u pobjedi: velikodušnost; u miru dobra volja" (Čerčil)

Ovih dana u Sarajevu se vodi žestoka polemika u vezi sa izjavom vlasnika jednih sarajevskih novina. Jedna strana izjavu osuđuje kao najgori oblik nacionalizma, fašizma, neonacizma, rasizma i čega sve ne. Digli se na noge i Helsinški komitet za ljudska prava, Udruga BH novinari, brojni intelektualci, novinari, pisci. Radi vjerodostojnosti i valjane informiranosti čitalaca, riječ je o izjavi koju je dao Fahrudin Radončić povodom smjene urednice na FTVBiH, a koja glasi: "Imamo situaciju da jedna gospođa koja je glavni urednik na jednom našem javnom servisu, koja nije Bošnjakinja, radi taj posao. Vjerujte, nama je drago da smo multietnička zemlja i da je jedini slučaj u zemljama regiona - da neko ko nije Srbin, nije Hrvat, ko nije, ne znam Crnogorac, može uređivati javni servis u zemlji gdje je pripadnik manjeg naroda. Ali, ne možemo sebi dozvoliti da ta osoba, koja nije musliman, ima ambicija da uređuje u našoj islamskoj zajednici. Mi te stvari nazivamo, kao politička stranka pravim imenima - je li to islamofobija, antibošnjaštvo... reći ćemo kad se odnosi na konkretne osobe. Prema tome, mi zagovaramo da Bošnjaci budu ravnopravni i nema tu nikakvog radikalizma." O ovoj izjavi sarajevska slobodarska inteligencija danima natječe tko će dati drastičniju osudu ove izjave, sve sa ciljem da se stane ukraj širenju jezika mržnje i nacionalizmu. Udruga BH Novinari sa ponosom veli da "pred cijelom bh, javnošću, poručuje da neće prestati bacati 'rukavicu u lice' vlasniku medija i političaru Fahrudinu Radončiću dok god progoni, šikanira i vrijeđa novinare i medijske uposlenike".

E onda se nekako u isto vrijeme na javnom servisu Federacije pojavi prilog u kojemu su premijer i cijela vlada RS prikazani kao vođstvo Trećeg rajha na čelu sa Hitlerom. Prilog je najradikalniji primjer jezika mržnje koji ni manje ni više nego legitimne predstavnike jednog naroda koje je narod svojom voljom izabrao poistovjećuje sa najvećim zločincima svih vremena. Doduše, gospodin Špirić i gospodin Dodik su već nekoliko puta u pornografskom kutku magazina Dani predstavljani u nacističkim odorama ili u liku Hitlera.

Naveli smo nekoliko redaka iznad kako Udruga BH Novinari reagira na napade na novinare koji su ujedno i javne ličnosti. A pogledajmo sada kako reagira u slučaju najstrašnijeg jezika mržnje, "onog koji se prosto može opipati", što bi rekla Dunja Mijatović iz Regulatorne agencije za komunikacije, a koji je emitiran na javnom servisu: "Udruženje BH Novinari ne reaguje na medijske priloge o javnim ličnostima, odnosno o političarima poput onog prikazanog na Federalnoj TV u emisiji '60 minuta'... Javne ličnosti moraju biti spremne na kritiku javnosti i imati viši prag osjetljivosti na takve kritike od običnih građana".

Pogledajmo pažljivo kako ova Udruga reagira u prvom slučaju gdje se niti nazrijeti ne može jezik mržnje, a kako u drugome u kojem je iskazan najradikalniji jezik mržnje cinično zaključujući da javne ličnosti trebaju imati veći prag tolerancije prema javnoj kritici. Dakle, ova Udruga smatra da je prilog emitiran sa ciljem javne kritike rada jedne vlade, inače se u saopćenju ne bi našla ovakva formulacija. Time implicitno vele da je uredništvo ove emisije prilog pustilo sa jasnim ciljem. Cilj je javna kritika. To bi značilo da Vlada RS treba jednostavno da poveća prag tolerancije prema javnoj kritici i samo na taj način shvati poruku sa Javnog FTV servisa.

Još je nešto ova tajnica navela: "Ono što mi u takvim situacijama radimo je preporuka da se koriste postojeći mehanizmi, odnosno Regulatorna agencija za komunikacije koja je nadležna za programske sadržaje elektronskih medija...", premda niti jednom riječju ne navodi da su to uradili ili da će uraditi u ovom slučaju.

Istovremeno o istom prilogu predsjednica istoga udruženja, gospođa Milkica Milojević, izjavljuje u izjavi za SRNU da "Regulatorna agencija za komunikacije treba što prije da zauzme stav o prilogu koji je emitovan na Federalnoj televiziji... Udruženje u principu ne komentira medijski sadržaj, ali ukoliko se zaista radi o prikazivanju bilo kojeg političara kao Hitlera, RAK, kojem je to posao, treba što prije i jasnije da se odredi, zauzme stav i postupi kako je propisano u tim slučajevima." E sada znam da je i vama nejasno tko se u obraća u ime Udruge predsjednica ili tajnica, ili je pravilo kuće da se u javnost iznose suprotstavljeni stavovi povodom istih slučajeva.

Dolazimo sada do još jedne zanimljive institucije. Dolazimo do RAK-a. Sjećam se kako je ova institucija promptno reagirala na famoznu upotrebu digitalne opreme ili čega li već, ne čekajući ni na kakve napomene, podsjećanja ili preporuke izvana. Premda upotreba te opreme nije ni na koji način ugrožavala dostojanstvo drugih ljudi, širila jezik mržnje ili destabilizirala zemlju. Ovim povodom njihov početni stav izrečen SRNI izgleda ovako: "prigovor nije stigao, ali RAK može reagovati i po službenoj dužnosti nakon što pregleda sadržaj priloga koji je emitovan u ponedjeljak u političkom magazinu '60 minuta". Evo opet imamo jedno može, moglo bi i nismo dobili prigovor. Dani koji slijede će sasvim jednostavno skinuti neutralne maske neutralnih tijela koja će ili reagirati ovim povodom ili pokazati konačno i nedvosmisleno da je neutralnost kategorija koja ne vrijedi na ovim adresama. Istini za volju, u ovom slučaju nezabilježenom na javnom servisu ne oglašavaju se niti oni intelektualci kojima su puna usta borbe protiv nacionalizma, šovinizma, fašizma, jezika mržnje... Da li je moguće da ne vide u ovom slučaju blaćenje dostojanstva cijelog jednog naroda i sve moguće pogubne posljedice koje ovaj prilog može imati ili već ima? Ili možda zaista vjeruju da ovaj prilog objektivno, neutralno i na sasvim ispravan način predstavlja likove, događaje ili djela? Ako da, ako je u Sarajevu tišina ovim povodom zavladala sa svih onih poznatih adresa razglašavanja ideje „demokracije, mira i suživota", onda zbogom demokracijo i idejo multikulturalizma, zbogom otvoreno društvo, jer rat ne prestaje prije nego što prestanu misli o ratu. Kome to još nije stalo do mira?

(Autorka je direktor Centra za kulturu dijaloga BiH)

++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana