Evo malo argumenata po nalogu

Sanja Vlaisavljević
Evo malo argumenata po nalogu

Bilo jednom jedno udruženje "BH novinari". Bilo i radilo baš za sve novinare ove zemlje. E onda jednoga dana odlučili Srbi, a ko bi drugi, da se otcijepe. Nikakav razlog nisu oni imali za takvu odluku, nego naredio im šef.

Ne jedan: dvojica. Vlasnik novina i vlasnik entiteta. I tako su oni listom sasvim isključenih mozgova odlučili da ih poslušaju. Malo nakon toga zove mene "ona što me plaća", ma ona Mira, jedna od dvije moguće (Kusmuk ili Lolićka), i naredi mi: "Piši, piši sve najgore. Nudi kvaziargumente, glumi kvaziintelektualca - samo piši". I eto tako, morala sam sjesti i malo pisati. Naravno, obraz sam bacila pod noge, jer šta bih drugo mogla i uraditi kada sam pristala da pišem po nalogu.

I da budem sasvim iskrena, nije meni samo jedna od one dvije Mire dala nalog, nego je njoj dao njen nalogodavac, zato što je njemu dao njegov, onaj što mu je i puno novca dao, pa sam ja preko svih njih dobila zadatak da evo pišem. Moj stil pisanja su "laž i destrukcija", jer tako od mene traže. E sada ja kao "sarajevski kvaziinetelktualac i kvazipromicatelj kulture dijaloga" mora da imam malo samoubilačkih impulsa u sebi, jer pristajem na ove srpske ucjene i pri tome javno lažem i to usred Sarajeva.

Ovako bi mogao izgledati očekivani uvod u tekst koji slijedi, a povodom re/formiranja Nezavisnog udruženja novinara Republike Srpske. Pišu o tome portali, daju se izjave na sve strane, a drugarica Selimbegović u svojim novinama srdačno ugošćuje svoje drugarice Rudićku i Milojevićku. U stilu borbe protiv fašizma do kraja, a zna se gdje je fašizam smješten, nastao je i razgovor s glavnim akterima famozne Udruge "BH novinari". Tamo ćemo saznati da:

"Srpski novinari okupljeni oko NUN-a RS lažu da 'BH novinari' djeluju kao centralni komitet".

Ma ni govora, djeluju oni kao etička komisija centralnog komiteta. Ona koja odlučuje o životu članova-drugova na istom zadatku u borbi protiv fašizma. Svi za jednog jedan za sve! Međutim, ti svi su samo neki - oni koji su dosljedno privrženi svome komitetu i antifašističkoj borbi. Ostali, neistomišljenici, nisu vrijedni pomena i treba ih isključiti. Ne baš kao "1965." Jer "ovo je treći milenijum, doba interneta i građanskih inicijativa", pa su i tehnike isključivanja nešto drugačije. Recimo, sada ćete sve prljave poslove riješiti na internet forumima, pošto tamo drugovi imaju svoje medije i obavljaju egzekucije. Građanske inicijative "valterovaca" i ostalih antifašista će, osim što će vam "j.... mater", ići u borbu do istrebljenja i to preko javnog servisa. Nema više klasičnih papirnatih potjernica polijepljenih po stubovima, sada su moderne one ilustrovane, elektronske. A tek saopštenja koja drugovi i drugarice objavljuju, e to su pravi primjeri borbe "svi mi protiv njih". I nema potrebe da se još i hvale kako se važnije odluke "uključujući i izdavanje saopštenja... donose konsenzusom". Pa i kako bi drugačije, upravo zato što je udruženje čisto ko' suza. Nigdje neistomišljenika. Oni su na vrijeme pod raznim pritiscima sklonjeni, mada mnogo bolje i uvjerljivije, u duhu jednopartijske ideje, zvuči da su oni izdali principe bratstva-jedinstva i zato su sada tamo negdje pod čizmom diktatora.

"Osnivači NUN-a RS, i dok su formalno bili u Udruženju 'BH novinari' nisu bili naročito aktivni, ni angažovani."

Eto ga sad. Neka narod zna da od njih i nije bilo neke koristi. Kada je trebalo da biju po onim "dvjema Mirama", oni su ćutali, pa ni riječ da izuste. Gerilci u Federaciji ili ekskomuniciraju ili optužuju za koješta izvjesne kolege iz RS, a ovi pritajeni članovi Udruge su samo ćutali. Pa kakva je to pripadnost grupi? Nikakva! E u pravu je Borka Rudić kada kaže da njihov stil i jeste "destrukcija". Ovi iz RS, umjesto da i sami još više udare po svojim kolegama, ćute li ćute, a kada treba da podrže odbranu novinskih gerilaca iz Sarajeva, opet ćute. I sve tako od prilike do prilike: ako ne lažu štagod, onda destruiraju.

"Šta ima kazati Udruženje 'BH novinari' će objaviti u saopštenju za javnost, i to će biti stav kolega iz RS, Federacije BiH, Brčko distrikta".

Reče ovo predsjednica Udruge. Da bi multikulturalnost i geografska zastupljenost bila uvjerljiva predsjednica svoj glas šalje iz Banjaluke. A o multikulturalnosti i potrebi da se malo aktiviraju novinari iz RS govori možda ponajbolje sastav dva veoma važna tijela ove udruge:

Upravni odbor: Vlatko Vukotić (ATV), Belmin Karamehmedović (BHTV1), Velida Kulenović (RFBiH), Tihomir Bijelić (GIP), Josip Blažević (Udruženje novinara Apel-Mostar), Sanda Josović (edž Nezavisne novine), Marko Divković (BHTV1 iz Tuzle), Ahmed Burić (Sarajevo-dž.com), Vladimir Šušak (BHRT), Fuad Kovačević (Oslobođenje), Aleksandar Hršum (PINK), Mirza Sadiković (Bihać).

 Novinarsko vijeće časti: Suzana Đozo (RFBiH), Zekerijah Smajić (INFO biro), Fuad Kovačević (Oslobođenje), Pejo Gašparević (HINA Mostar), Novica Mitrović (ATV).

 Eto, baš ovaj spisak preuzet sa veb stranice Udruge "BH novinari", prije svega dva dana, pokazuje koliko tamo brinu o etničkoj, a posebno geografskoj zastupljenosti novinara. Treba vjerovati predsjednici kada kaže da su njihovi stavovi, u stvari, stavovi kolega iz cijele BiH. Zar se to ne vidi iz sastava ovih najvažnijih tijela "BH novinara"?

Pa neka sada neko nešto samo i pokuša progovoriti ili ne daj Bože napisati u režimskim medijima iz RS! Biće to odmah napad na multikulturu, nastavak velikosrpske nacionalističke politike... Ili, kako izjavi neki dan predsjednica Helsinškog komiteta BiH za FTV, bila bi to samo još jedna potvrda da mediji u RS po nalogu onih sa početka priče pišu neistine o skupini svojih kolega u Federaciji. A posebno o onima koji su bliski fantomskoj Udruzi. Ko njih dirne dirnuo je i u suverenitet BiH i u najviše principe demokratskog svijeta i u "građanski koncept", dakako!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana