Državni praznici

Željka Domazet
Državni praznici

Predstavnički dom Parlamenta BiH većinom glasova podržao je u prvom čitanju Prijedlog zakona o praznicima BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a Denis Bećirović.

Bećirović predlaže da državni praznici, između ostalih, budu 1. mart - dan nezavisnosti BiH, 11. jul kao dan sjećanja na srebreničke žrtve i 25. novembar kao dan državnosti BiH.

Preciznije, Bećirović i SDP Srbima žele da nametnu proslavljanje datuma koje oni ne priznaju i ne proslavljaju kao državne praznike.

Tačnije, žele da svi u BiH slave državne praznike koji su isključivo po volji Bošnjacima i tako pokažu da su Bošnjaci glavni u ovoj zemlji.

Poslanici stranaka iz RS očekivano su glasali protiv ili su bili uzdržani prilikom glasanja o ovom prijedlogu zakona, a tokom rasprave oštro su mu se suprotstavili, ali su ga drugi poslanici ipak podržali.

Da ovakvo zakonsko rješenje nema nikakvog smisla, pokazuje činjenica da Srbi, koji su konstitutivan narod BiH, te datume niti slave, niti to žele, niti će željeti, uprkos tome što se Bošnjaci uporno trude da ih nametnu svim stanovnicima ove zemlje.

Da li se iko upitao kako će ovakav zakon, ako i stupi na snagu, biti sproveden? Da li to znači da će Srbi na silu morati da slave datume koje ne žele?

Naročito je za Srbe sporan 1. mart, koji Bošnjaci žele da nametnu kao dan nezavisnosti BiH.

Na taj datum, prije 18 godina, na referendumu na koji Srbi nisu htjeli i na koji nisu izašli, donesena je odluka da se BiH otcijepi od Jugoslavije, što Srbi takođe nisu htjeli.

Mišljenje srpskog naroda je da taj datum ne može biti dan nezavisnosti, jer je riječ o datumu koji je BiH uveo u rat.

Poslanici iz RS su i protiv prijedloga da 11. jul bude državni praznik, jer se ističe jedna tragedija, dok se druge koje su se desile u BiH uopštavaju.

Niko ne spori to da zakon o praznicima BiH jeste potreban i on kad-tad treba da bude usvojen, ali ne protiv volje jednog konstitutivnog naroda i mimo dogovora.

Jer, valjda o stvarima koje su bitne za ovu zemlju treba da se pitaju svi njeni stanovnici, a ne samo Bošnjaci i SDP. A i Srbi su stanovnici BiH i njih treba neko nešto da pita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana