Državljanstvo BiH

Goran Maunaga
Državljanstvo BiH

Hoće li išta da vrijedi ako Tužilaštvo BiH, koje o tome navodno vodi istragu, otkrije i dokaže da osuđeni ratni zločinac iz Hrvatske koji se trenutno skućio u BiH, Branimir Glavaš, nema pravo na državljanstvo BiH?

Hoće li išta da promijeni činjenica, otkriće i saznanje da Glavaševi roditelji jesu rođeni i živjeli u Grudama, ali da nikada nisu imali državljanstvo BiH jer su, jednostavno, Grude u vrijeme njihovog rođenja 1921. godine pripadale Hrvatskoj?

I ako se dođe do toga, može se pretpostaviti da će to da bude ili zataškano ili, čak, i objelodanjeno, ali bez posljedica po samog Glavaša i poklonjeno mu državljanstvo BiH.

Zašto? Zato jer je BiH prepisala sve nelogičnosti iz hrvatskog Zakona o državljanstvu. A po njemu, svaki Hrvat, bilo odakle da je, čak i onaj koji Hrvatsku nikad nije vidio, može da dobije državljanstvo. To pravo, naravno, nemaju neki Srbi koji su rođeni u Hrvatskoj.

Zahvaljujući takvim zakonskim odredbama otpada i mogućnost oduzimanja državljanstva Glavašu, ali i njegovo izručenje Hrvatskoj jer BiH, kao i Hrvatska i Srbija, ne izručuju svoje državljane.

Vanraspravno vijeće Suda BiH već je odbacilo zahtjev pravosuđa Hrvatske da Glavaš bude izručen toj zemlji. "Zakon o krivičnom postupku BiH isključuje mogućnost izručenja državljana BiH", saopšteno je iz Suda BiH.

Zato državljanstva BiH, dobijena na sumnjiv način, imaju stotine kriminalaca i ratnih zločinaca iz regije. Bez obzira šta počinili, i nevažno jesu li osuđeni u susjednoj zemlji, oni mirno žive u BiH.

Da ta brojka neće ubrzano da raste, jedina je nada sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa regije planiran za septembar u Beogradu.

Srbija neće morati da mijenja ustav da bi omogućila izručivanje svojih građana drugim državama jer je takva odredba već ranije brisana, ali će druge zemlje to morati da učine. Ali ni Srbija ne može izručivati svoje građane dok ne budu sklopljeni bilateralni ugovori s državama u regiji.

Neophodno je, dakle, da se izradi multilateralni ugovor koji bi poslije promjena ustava u zemljama regije omogućio izručenje kriminalca.

A do tada, kriminalci će još dugo moći da uživaju u slobodi u drugim državama jer promjena ustava ne traži samo vrijeme već i političku volju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana