Dobrovoljačka i ostali slučajevi

Željka Dobrić
Dobrovoljačka i ostali slučajevi

Ni osamnaest godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici mnogi u BiH, pa ni oni u vlasti ne odustaju od priče da su Srbi bili agresori, a oni se samo branili u okupiranom Sarajevu.

Otišli su tako daleko da posljednjih dana tvrde kako nije postojao sporazum između tadašnje Jugoslavije i BiH o mirnom povlačenju vojnika JNA, tvrde da su nenaoružani golobradi mladići u kamionima, u stvari, bili agresori, a evidentno je da je napadnut neborbeni dio komande koji se povlačio prema Lukavici.

Dok Sarajevo demantuje sve u vezi sa zločinima u Dobrovoljačkoj, Republika Srpska donosi dokaze, izjave stotina svjedoka, naređenje MUP-a RBiH od 29. aprila 1992. godine o sprovođenju odluke tadašnjeg Predsjedništva RBiH, kao i snimke koji dokazuju ulogu Ejupa Ganića u tim događajima.

Sarajevo bezočno nastoji da "spase" Iliju Jurišića iz srpskog zatvora, koji je pravosnažno osuđen za zločin počinjen nad "Tuzlanskom kolonom".

Kada bi se Sarajevo malo više bavilo pravom i pravdom, a manje manipulacijama i politikanstvom, prije bi bili procesuirani svi ratni zločinci, pravda bila zadovoljena na sve tri strane, a ne samo na bošnjačkoj i zatvorili bismo jedno bolno poglavlje u zajedničkoj istoriji.

Međutim, na taj način Bošnjaci bi ostali bez sredstva za manipulaciju, dokazalo bi se da i nisu tako nevini izašli iz rata i opao bi im ugled u očima međunarodne zajednice.

Srpska strana se uzda da će zločini kad-tad biti procesuirani, u Sarajevu ili Beogradu, svejedno je. Sa druge strane, političko Sarajevo licemjerno negoduje kada u Srbiji na dnevni red dođe optužnica protiv Ejupa Ganića, a ćutali su kada su procesuirane "žute ose" i "crvene beretke" za zločine nad Bošnjacima.

Republici Srpskoj oduzeta je mogućnost da procesuira nalogodavce zločina u Dobrovoljačkoj ulici i tako joj je oduzeta i mogućnost da svijetu kaže da su mladići u ovoj koloni bili nenaoružani i nikako nisu mogli da budu agresori na bošnjačke snage koje su ih držale na nišanu sa okolnih zgrada. I to je činjenica za koju postoje i brojni svjedoci i dokazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana