Dan slobode medija sa huljama i herojima

Sanja Vlaisavljević
Dan slobode medija sa huljama i herojima

Bliži se još jedan Dan slobode medija, pa se prisjetih mnogo čega i mnogo koga na medijskoj sceni u protekloj godini. Sloboda medija je i dalje sasvim različito tumačena od medija do medija, od novinara do novinara. Istraživačko novinarstvo je postalo sintagma koja se koristi više u vicevima: "dabogda ti gerilci istraživali život".

Analitičko novinarstvo ponovo prepoznajemo u vidu šale: "dabogda ti novinari analizirali bivše brakove". Satirične kolumne su i dalje mjesta za pražnjenje najnižih strasti. Udruženja novinara su i u prošloj godini branila samo poneke i pojedine, pa opet po ko zna koji put kršila osnovne logičke aksiome koji tvrde da što vrijedi o svima vrijedi i o ponekima i pojedinima. Ali nema veze, uostalom ko bi im zamjerio na tome.

Dodik nepresušan izvor inspiracije

Javni servis Federacije učvrstio svoju partizansku orijentaciju. Elektronski mediji su promovisali slobodu bez granica. Otvarani su internet forumi u kojima vrijeđa ko koga stigne, prazneći se kako mu volja, pozivajući na nasilje, uništavajući tuđe živote. A svaki javni prigovor o tome je bivao izvrgnut ruglu.

Portali su prenosili tekstove svojih istomišljenika, pravljeni su intervjui sa podobnima i onima koji su urednicima po volji, pogotovo je to praksa na sarajevskim portalima. Sedmične sarajevske novine su doživjele neznatne izmjene, ali suština je ista: isti neprijatelji, iste mete napada, isti nosioci problema. Dodik je i dalje nepresušan izvor inspiracije za pisanje. Opasno su mu se približili Kopanja i Radončić. RS je i u prošloj godini bio jedini izvor zla i nevolja u zemlji čak i kada Federalna vlada nije mogla biti konstituisana. Novinari su bili dobri ili loši, junaci ili bezveznjaci. Naravno iz sarajevske perspektive govoreći, loši su oni "tamo", prekoentitetski nosioci javne riječi. Još od trenutka kada su formirali Nezavisnu uniju novinara, sve je postalo jasno.

Novinar Slobodan Vasković

Posljednjih dana u domaćem medijskom svijetu aktuelno je pitanje uklanjanja novinara Slobodana Vaskovića sa FTV. Hrabri i neustrašivi istraživač preko noći pretvorio se u hrabrog i neustrašivog četnika. Njegovo ratno novinarsko djelovanje baš je sada postalo predmetom analiza i komentara, pa je tako u magazinu "Start" osvanuo uvodni tekst o "novinarima herojima ili huljama". Autor je vlasnik i direktor magazina, novinar Novalić. Tekst prenosi i Depo portal, očito kao veoma atraktivan. I ništa tu nije neobično. Jedan novinar piše o stanju u medijima, aktuelnom slučaju Vasković i ratnom angažmanu današnjih poznatih novinarskih imena. Ali kada pažljivije pogledamo čija imena su u tekstu istaknuta vidimo da "su većina ratnih izvještača" Srbi: Sabljić, Kusmuk, Davidović, Jerinić, Gajić. Poneki Hrvat: Šagolj, Hrga. Eto ima i Bošnjak: Senad Hadžifejzović. To su valjda ljudi čiji ratni angažman treba preispitati. U stvari vlasnik-novinar to i tvrdi: "Ovako pobrojano, izgleda da su najisturenija novinarska i urednička imena u najvećem broju medija u BiH osobe sa, u najmanju ruku, upitnim ratnim angažmanom. I šta to govori o nama?"

Šovinizam sa izdvojenim novinarskim imenima

Zaista šta to govori o ovom šovinizmu sa izdvojenim novinarskim imenima? Samo Srbi mogu imati sumnjivu ratnu biografiju, Hrvati: ako su dio Hercegovine, a Bošnja(k)ci ako iskaču iz sarajevske gerilske šeme. Bože, pa šta je sa onim silnim sarajevskim pripadnicima vojne policije, civilne policije, članovima vojnih i drugih kabineta, službi za moral u vojsci ili policiji, službi za odnose sa medijima pri vojsci ili policiji, onima koji su u uniformi sa pištoljem u ruci upadali u direktorske kancelarije nekih internacionalnih nevladinih organizacija zbog neodobrenih donacija, sa poručnicima pjesnicima i majorima književnim kritičarima, pa sa onima koji su huškali protiv preostalih sarajevskih Srba i Hrvata...? Oni jednostavno nisi bitni ili je njihov ratni angažman častan. Bilo bi dobro jednom javno pročitati ratne biografije svih tadašnjih i današnjih urednika ili novinara, pa bismo vidjeli da bi ova Novalićeva lista mogla biti mnogo duža, ali ovaj put sa utemeljenim i provjerenim podacima.

Veli Novalić dalje da: "Ovdje žive emotivci sa kratkom pameću." Hm, ako imamo u vidu da je Sarajevska kotlina veoma emocionalno naklonjena intelektualcima i novinarima koji se predstavljaju kao neovisni i slobodni, pri tome zaboravljajući njihov ratni angažman, onda stoji njegova tvrdnja da ovdje žive takvi ljudi. Ali jednako stoji i da je građanski nacionalizam ovdje golem problem. Vidjeti negativne aspekte ratnog angažmana samo nekih ljudi, a zanemariti one oko sebe, mnogo je veće zlo nego sam ratni angažman. Pogotovo, vidjeti zlo u čovjeku koji je ne tako davno na BHT izjavio da u ratu nije bio novinar nego da se tada školovao, pa tek poslije rata počeo baviti novinarstvom, sušto je podmetanje. Već po ko zna koji put navoditi podatak da je urednica "Glasa" bila po nekakvim ratnim kabinetima je deplasirano pogotovo (a ozbiljan novinar bi trebao imati taj podatak) kada se ima u vidu da je ne tako davno baš ta urednica dobila spor na sudu zbog podmetanja o istoj stvari.

Urednik Gajić se slikao "u četničkoj uniformi". O, pa ako novinar Novalić misli na uniformu vojske RS, onda je njegova tvrdnja još zločestija, jer denuncira kolegu na temelju uvriježenog stava da su svi pripadnici srpske ratne vojske četnici. Danas koristiti takvu huškačku retoriku mnogo je opasnije i pogubnije za medije nego čak i obući ratnu uniformu. Ironizirati današnji angažman Smiljka Šagolja koji radi na fakultetu, "pardon sveučilištu", još je jedna potvrda da sve što izlazi iz okvira Sarajevske kotline i tamo nametnutih vrijednosti treba biti izvrgnuto podsmijehu, osudi, pa evo čak i kleveti.

Ratni ciljevi

I eto tako, još jedan Dan slobode medija je pred nama, a mediji, barem oni u Sarajevu koji žele biti uzorom medijskih sloboda u zemlji i šire, i dalje nisu odmakli od ratnih ciljeva obračuna sa drugima, od ugrožavanja njihovih sloboda i prava. I da, tačno tako: slučaj Vasković zaista govori o dvostrukom aršinu sarajevskih medija i intelektualaca, pogotovo kada je riječ o primjeni raznih deklaracija o pravima i slobodama građana, o slobodi medija, političke debate... Eto pa neka Dan slobode medija donese mnogo više slobode i uvažavanja u narednom periodu, ali jednake slobode i jednakih prava za sve. Kako bi samo bilo ohrabrujuće pročitati osvrt novinara Novalića iz Sarajeva o ratnom angažmanu novinara u Sarajevu. E to bi se zvalo slobodno novinarstvo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana