Cijena slobode misli

Sanja Vlaisavljević
Cijena slobode misli

Roditeljska pažnja: "Veso je postao velikosrbin... koliko ja vidim imaš ti RTRS i redovno je gledaš pa ti se mozak malo isprao i što jest jest, ima tu elemenata i Radovanove i Plavšićkine priče... Tebe je Gatalo šteta ubiti metkom ili te nožem priklati, to je suviše brza smrt za bolesnika poput tebe. Za tebe je dugotrajna i bolna smrt koju zaslužuješ! Idiote servski bolesni!"

Kome su upućene prijetnje? Veselinu Gatalu, piscu, slobodnom misliocu, kolumnisti. Gdje su upućene? Na sarajevskom "Depo" portalu. A zašto? Zato što Gatalo piše za "Glas". Kako piše za "Glas"? Sa kritičkim osvrtom na pojave u Federaciji. Zašto piše sa kritičkim osvrtom? Na ovo pitanje ne mogu sa sigurnošću odgovoriti, ali možda ponajprije zato što takvih pa ni sličnih tekstova nema u slobodarskim medijima u Federaciji.

Šta kritikuje Gatalo? Licemjerje svih onih dobrih i podobnih Srba i Hrvata koji šalju lažnu sliku o položaju ovih naroda, ponajprije u prestonici. Kritikuje perfidni nacionalizam takozvane građanske struje. Kritikuje takozvanu kritiku "odabranih" koji pred streljački vod stavljaju sve one koji se usude misliti svojom glavom u Kotlini. Istina, Gatalo ne misli direktno iz Kotline, pa je u nešto povoljnijoj poziciji od takvih koji pokušavaju nešto slično raditi u Sarajevu, ali posljedice su iste. Redovno visi na stubu srama na duplerici propalog magazina "Dani". Onog istog magazina koji je mjesecima aktuelne srpske lidere oblačio u fašističke uniforme i gotovo pa otvoreno pozivao na njihov odstrel. Ne samo da visi na stubu srama nego sjedi zagrljen sa "svojim mentorom Radovanom Karadžićem". Objaviti nečiju sliku usred Sarajeva kako sjedi zagrljen sa Karadžićem znači izložiti ga smrtnoj opasnosti. E, to je upravo uzorni građanski magazin uradio Veselinu Gatalu prije petnaestak dana. To je ujedno bila i poruka za njega: poželjan si u Sarajevu koliko i Karadžić. Nedopustivo. Koje igranje nečijim životom pod krinkom slobodnog novinarstva. Da li zaista Sarajevo podržava "satiru", "karikaturu" kojom jedan vrsni intelektualac treba postati metom bilo koga kome padne na pamet da "udovolji pravdi" nakon takve "duhovite" montaže. Za Gatalovu sudbinu u Sarajevu od tog trenutka, slobodno se može javno ustvrditi, punu odgovornost ima sada već bivši urednik tih novina Senad Pećanin. Ali ništa manje niti cijeli urednički kolegij od uglednog kolumniste Ivana Lovrenovića do poslušnog Pećaninovog zamjenika, Eldina Hadžovića koji se satire da piše još veće uvrede i od svog učitelja i gurua. Svi oni su potpisali tu montažu i poslali građanima jasnu poruku. Gatalo=Karadžić.

Da je poruka sasvim dobro, nepogrešivo precizno shvaćena govore i komentari nakon što je kolumna iz "Glasa" prenesena na sarajevski "Depo" portal. I to bi upravo bila uvjerljiva potvrda odgovornosti potpisnika "male šale" sa Gatalom u "Danima". Istina, ovdje se otvara još jedno pitanje. Da li administrator foruma na ovom portalu i sam podržava komentare upućene "Glasovom" kolumnisti? Jer da ne podržava teško bi bilo objasniti kako je usprkos brojnim kodeksima, pa čak i onim koji se odnose na forume i internet portale "propustio" nedvosmislen poziv na ubistvo. Kako mu je promaklo da je posrijedi govor mržnje koji se poziva na nasilje? Da li se neko od intelektualne javnosti Sarajeva oglasio tim povodom? Da li su oni što brinu o ljudskim pravima vidjeli da nešto nije u redu sa prijetnjama upućenim Gatalu? Ma ni govora. Da li ima nešto pogubno u porukama koje se nalaze nakon navedenog teksta na portalu? Nema, jer nije u pitanju nikakav "pravi neovisni intelektualac" nego "srpski plaćenik". Onaj koji ruši harmoniju multikulture. I to gdje je ruši? U glasilu mrskog neprijatelja. Ko je mrski neprijatelj? "Glas Srpske". Zašto? Naprosto zato što je sjedište novine u Banjaluci. A to što u novinama ima više (afirmativnih) priloga o Federaciji i pojedincima u njoj nego u svim građanskim novinama zajedno u Federaciji o RS i pojedincima u njoj je neka sasvim druga tema, a nije ni bitna. Tako i treba, sve drugo bi bilo neistina ili velikosrpstvo. Pa neko je na istom forumu napisao da je Gatalo i "velikosrbin". Pa i jeste, gdje neće biti! Nakon što je u ratu bio u Armiji RBiH, pa onda ostao da živi u Mostaru, podijeljenom gradu (i to u onom njegovom boljem dijelu za većinu u Federaciji), nakon što je bio talentovani i nagrađivani pisac, pa naglo izgubio i talent i obraz i čast, jer je svoju dušu prodao đavolu, nakon što je njegovo ime Veselin dobilo sasvim novu i specifičnu težinu s obzirom na stavove koje iznosi... Prvi je sve to primijetio podobni kolumnista propalog magazina "Dani" čiji zadatak je da obezvrijedi sve Srbe koji "stavovima izađu iz Sarajeva", pjesnik i vijećnik, partijski drug, Marko Vešović. A ko će prvi primijetiti izrode i kvaritelje multikulture nego oni koji se nipošto ne bi zamjerili građanskoj kulturi Sarajeva, oni koji vjerno i odano pišu protiv Srba, a sve više i Hrvata, koji ne misle kako to moral Kotline nalaže. Zato je Gatalo još jedan koji visi na sarajevskom stubu srama. I neka visi ovaj nepodobni Mostarac, jer se tako gradi multikultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana