ChatGPT gradonačelnica

Vojislav Savić, politikolog
ChatGPT gradonačelnica

Nakon što je propao pokušaj sarajevske sećije da izabere srpskolikog gradonačelnika nakon izbora 2020. godine, a koji bi bio idealan za potrebe simulacije multietničnosti pred stranim ambasadorima i međunarodnim birokratama, kao improvizovano rješenje dobili smo jedan, slobodno se može reći, eksperimentalni pokušaj da se na čelo grada Sarajeva postavi osoba kojom će u potpunosti da rukovodi vještačka inteligencija.

Ako nekim čudom do sada niste pročitali ništa o tome, u šta čisto sumnjam, vještačka inteligencija omogućava mašinama da uče na osnovu prethodnih iskustava i milionskih unosa podataka i informacija u svoj sistem te kao rezultat mogu da simuliraju ljudsko ponašanje ili barem da izvršavaju određene zadatke kao da su u pitanju ljudska bića. Upravo takav jedan humanoidni projekat sada sebe naziva gradonačelnicom Sarajeva.

Sarajevo

Naravno da na prvi pogled ona izgleda kao i svaka druga osoba, manje-više, ali pažljivijim uvidom u njene izjave, objave, intervjue i generalno ponašanje u javnosti shvatićete da u njoj nema apsolutno ničega autentičnog, svaka misao koju smo od nje čuli već je milion puta izgovorena i reprodukovana, ižvakana i ispljunuta u oči i uši svakog stanovnika svih kantona sa bošnjačkom većinom u Federaciji BiH.

Njen govor obiluje linearnim mislima koje ni za nanometar ne izlaze iz ustaljenih okvira koje su zadali prvaci SDA u decenijama iza nas, koliko god se Benjamina trudila da se predstavi kao čedo građanskih snaga u Sarajevu, a koje sebe kolokvijalno nazivaju “Bosancima i Hercegovcima”, iako se za svaki slučaj izjašnjavaju kao Bošnjaci. Sve je isto kao i 1991. godine - svi su načelno za reformiste, ali su tri nacionalne stranke ipak dobile najviše glasova. Samo što 2023. godine ta priča opstaje jedino u Sarajevu i važi u granicama tog kantona, ali to je tema koja zahtijeva poseban osvrt.

Kairo

Iako je sto puta rečeno, treba ponoviti - Bosanci i Hercegovci ne postoje - i to je pokazao i dokazao čak i onako nakaradno sproveden popis 2013. godine. Postoje Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali te manjine koje se mjere promilima. Bosanaca, Hercegovaca, Bosanaca i Hercegovaca i svih varijacija ove dvije regije - ostaje taman toliko da se mogu skupiti u jedno kolo na Čevljanovićima pa igrati u krug dok im ne dodije, jer maksimalna upotrebna vrijednost tok konstrukta bosanstva ne prevazilazi okvire jednog kulturno-umjetničkog društva.

Ne bih ovo možda ni pisao da nesrećna Benjamina nije nedavno na “Tviteru” objavila kako je došla u Kairo, kako reče, “kolijevku civilizacije”, a hladan znoj oblio je svakog poštenog istoričara, a da ne govorim o jednom suptilnom rasizmu iz neznanja, a tiče se toga da je sve što se nalazi na Bliskom istoku “kolijevka civilizacije”.

Gledajući filmove kao mala vidjela je da su tako izgledale drevne civilizacije, ali neko joj mora kazati da nije svaka pustinja u kojoj se govori arapski jezik nužno i kolijevka civilizacije. No, međutim, to je čak i najbanalnija stvar koju je uradila, prije toga se propisno izlupetala na toliko mnogo mjesta da bi zaista bio mučan posao skupiti to sve na gomilu.

Vokabular

Ali to je prirodna posljedica neimanja nikakvog političkog identiteta - svaki fenomen s kojim se gradonačelnica Sarajeva susretne ona provuče kroz filtere građanoidnog vokabulara, zatim to uokviri u dozvoljene normative poželjnosti u sarajevskom kulturnom i političkom krugu, na sve to doda par floskula i opštih mjesta - i eto vam njene izjave i kompletne političke karijere. Za sve što se desi - mi unaprijed možemo ispisati njenu izjavu samo koristeći alate koje sam nabrojao. Zato se vraćamo na početak, njen politički put je eksperimentalni projekat stvaranja gradonačelnice bez ikakvog ličnog identiteta, čiji program ispisuju algoritmi.

Naravno, da ne pomislimo da su oni koji su je tu postavili naivni - treba istaći da su njena ovlaštenja vrlo ograničena i da u njenim rukama nema stvarne političke moći, postavlja je i razrješava skupština i njene dužnosti su mahom ceremonijalne i simboličke prirode. Upravo zato je predstavljena kao idealan kandidat, jer ispunjava sve formalne uslove za koje su procijenili da će im pomoći u simulaciji demokratičnosti - em je žensko (bez ikakvog stvarnog uticaja na položaj žena u društvu, naprotiv), em ne pripada nijednom od tri konstitutivna naroda porijeklom (iako je u potpunosti naslonjena na dominantan bošnjački politički identitet), a na sve to nije sklona uzurpaciji moći tako da nikome ne predstavlja realnu opasnost.

Daljinski

Benjamina Karić je osoba kojoj su dali volan i papučice da vozi, ali se stvarne komande nalaze na daljinskom upravljaču, kao dijete kad stave u mali plastični automobil, tako da sve što ona radi zaista ne ostavlja nikakve posljedice, ali naravno da ona živi u simulaciji da nečim zaista upravlja, da rukovodi procesom.

Najblamantnija epizoda odigrala se nedavno, u kojoj se gradonačelnica Karić i zvanično etablirala kao jedna od, autoru ovog teksta barem, najiritantnijih pojava u novijem političkom životu BiH.

Histerična i veoma neprijatna reakcija umjerene gradonačelnice na postavljanje table sa brojem protjeranih Srba iz Sarajeva u sekundi je osvijetlila šta zaista misli o svojim bivšim sugrađanima, i otkrila prirodu politike koja je postavila na to mjesto. Kao kad munja zabljesne pa se na sekund otkriju horizonti koji se naziru u mraku, zasijala je njena mržnja prema svemu što nije autentično bošnjačka verzija istine o ratovima iza nas. Sreća u nesreći je da je se ništa ne pita, jer da je suprotno, osoba sa takvim kognitivnim i intelektualnim kapacitetima bi zaista bila opasna po cijelo društvo ako bi imala stvarnu moć u svojim rukama.

Dobar, loš, zao

Dobar Srbin je lojalan Srbin. Loš Srbin je svaki onaj kojem makar i dlaka na glavi izađe iz okvira zadatih postulatima sarajevske istine. Kompromisa nema i ne može ga biti u takvim uslovima. Ko god gaji iluziju da je moguće biti dosljedan, zadržati minimum dostojanstva i biti prihvaćen u sarajevskim društvenim okvirima, vara se (ovdje svakako ne govorim o zabavljačima, pjevačima, itd.).

Međutim u jednoj stvari se gradonačelnica Karić razlikuje od umjetne inteligencije i dokazuje svoju ljudsku prirodu. Vještačka inteligencija nikada neće reći da je Kairo “kolijevka civilizacije”, iako će nesumnjivo istaći veliki značaj i karakter tog grada, iz razloga što se AI oslanja na milijarde unosa na internetu. Gradonačelnica Karić, s druge strane, oslanja se na politički i društveni input koji dolazi iz sarajevske kotline, a budući da se iz kotline slabo vidi preko brda, česte su magle i sumaglice, nije joj zamjeriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Trojni troprsti pakt
Trojni troprsti pakt
OHR-ovo agovanje
OHR-ovo agovanje
Svesrpski narodni sabor
Svesrpski narodni sabor
Proljeće nereda
Proljeće nereda
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana