Bogomolja i multikultura

Sanja Vlaisavljević
Bogomolja i multikultura

Sluša i gleda čovjek sa javnih servisa sve i svašta, čita sve i svašta u dnevnim novinama i onim drugima, ali rijetko će naći prostu i jasnu informaciju o onome što se dogodilo. Događaju se, recimo, napadi na vjerske objekte, ali servisi i građanski mediji kao da ne dobivaju takve informacije, a oni sarajevski dnevni i još pritom građanski su primjer iz kojega se može vidjeti dobro ugniježđeni građanski nacionalizam.

Tako je u Sarajevu u noći između 8. i 9. januara oskrnavljena crkva Svetog preobraženja, a nekoliko dana prije toga su se pojavili neprimjereni natpisi u tramvaju. Naravno, javnost treba o tome da ima informaciju, kao što uvijek o sličnim događajima iz drugih dijelova ove zemlje do Sarajeva informacije stignu čini se i prije nego se događaji dese. Doduše, podudarilo se to sa Danom Republike Srpske i periodom božićnog slavlja. No čak i da nije tih dana bilo ništa od ovoga, informacija na javnom servisu i dnevnoj novini treba naći svoje mjesto. I bilo bi nepravedno reći da nije našla. Ali kako?

U privatnoj, nekada uzorno građanskoj novini Oslobođenje, opet negdje u nekoj rubričici vijest (kao i uvijek u sličnim prilikama), osvanuo je mali, majušni tekst u kojem se navodi "Mitropolija dabrobosanska izrazila je jučer zabrinutost zbog napada na crkvu Svetog preobraženja u sarajevskom naselju." Zadržat ćemo se malo na ovoj rečenici.

Na prethodnim stranicama niti dan prije u tim istim novinama nema nikakve vijesti da se na tom objektu išta desilo. Čitatelj, dakle, saznaje da Mitropolija reagira na nešto što se desilo negdje u Sarajevu, točnije "u sarajevskom naselju". Uz to malo nepovezanoga teksta stoji slika crkve, ali autor nepotpune informacije nije predvidio da bi tekst mogao pročitati i netko izvan Sarajeva. Dalje možemo pročitati u dvije rečenice kako je na taj napad reagirao "sekretar Mitropolije", kao i da je šteta što je to bilo za vrijeme Božića, a informacija je prenesena sa SRNE. Sutradan, ovaj put u rubrici "Crna hronika", možemo pročitati da ustvari provalnici nisu odnijeli ništa iz crkve, ali da iz džamije te iste večeri jesu odnijeli izvjesnu opremu. Naslov ovog priloga glasi: "Policija traga za provalnicima u crkvu i džamiju". Eto pa tko je i pomislio da je napadnuta samo crkva prevario se jer sada su tu i nove informacije o džamiji i sarajevskom tramvaju. A u tramvaju su par dana prije osvanuli neki natpisi. Ti natpisi u sarajevskom tramvaju bili su ustvari "fašistički grafiti", navode u ovoj novini. Dakle, u prvom slučaju riječ je o najobičnijoj provali sa sretnim epilogom. Sve je ostalo u crkvi. A da bi se događaj mogao povezati sa nacionalizmom, to iz ovog teksta biva sasvim otklonjeno kao ideja. A u tramvaju ništa strašno, neki natpis i to je sve, ali riješit će se to, narode bez brige!

Međutim, ista vijest ima drugi sadržaj i posve drukčiji ton u drugoj privatnoj novini koja sa daleko manje pretenzija hoće da bude dnevna novina za sve građane, u Avazu naime. Tu saznajemo o kakvim "fašističkim grafitima" se doista radilo: "Ratnohuškačke i nacionalističke parole pojavile su se u tramvaju koji je Holandija nedavno donirala sarajevskom preduzeću GRAS". Pritom čitamo i neusporedivo korektniju vijest u kojoj nema relativiziranja oštećenja crkve ili pridodavanja drugih slučajeva ovome. Čak i da ima drugih sličnih slučajeva koji su se desili u istom trenutku, oni nikako nemaju istu specifičnu težinu, jer su pravoslavci, nažalost, manjina u Sarajevu.

Zlo koje priziva rat

Naravno ne treba ni napominjati da ovo nije bila praktično nikakva vijest za federalni javni servis, niti u informativnim emisijama niti onima koje se opsesivno bave Srbima, Republikom Srpskom i pravoslavljem. Ali treba ostati još malo na prethodno navedenim datumima i nemilim događajima. Kao što je spomenuto, bilo je to i vrijeme kada je RS slavila svoj praznik.

U vrijeme kada su osvanule prethodno navedene informacije u prvim novinama, dakle onim građanskim, osvanuli su i pompozni naslovi kako Tadić neće podržati podjelu BiH (eto baš kao da BiH nije toliko podijeljena da skoro više i nema gdje biti podijeljena), kako se SNSD ne treba kriti iza leđa svoga naroda, vijest da se obilježava Dan RS, malo više zanemarena vijest da predsjedavajući Predsjedništva poštuje RS i njegov dan… A već sutradan je osvanuo naslov veći od novine: "Zalaganje za Karadžićevu tekovinu", što je poenta izjave trenutnog političkog miljenika ove novine. Kažem trenutnog jer tako je to sa građanskim strujama u medijima "danas jesi naš, sutra već nisi, ili jučer nisi bio a danas si nam glavni". U isto vrijeme u drugoj privatnoj novini, Avazu, osvanuo je članak pod naslovom "Dan RS obilježen bez Bošnjaka", ali takav u kojemu su bez imalo ratnohuškačkog jezika objašnjeni razlozi čelnih bošnjačkih političara iz RS o njihovom negodovanju na ovaj praznik, ali izneseni su i stavovi gospodina Dodika, Tadića i Komšića. Nije u ovom tekstu bilo ratnohuškačke retorike i prizivanja demona prethodnog rata. Bile su tu samo vijesti i razlozi "za i protiv".

Nijemost na zlo, zlo u nijemosti

U demokratskim medijima, kao i u istinskim demokratskim društvima, stupanj društvene slobode i pravednosti se ponajprije mjeri "prema statusu manjina". Kada izostanu vijesti o ovakvim mirnodopskim rušenjima i provokacijama nije li to pouzdan znak o nedostatku suosjećanja prema svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti? Sarajevo je na sebe preuzelo težak ispit, jer je to jedini grad koji neprestano insistira na svojoj multikulturalnosti i razmeće se svojim medijskim gerilcima koji se bore za prava svih, pri čemu su "svi" očigledno samo oni koji misle "onako kako bi trebalo da se misli". I da završim pitanjem koje sam prije neki dan pročitala u komentaru gospodina M. Bazdulja, kolumniste Oslobođenja, čiji tekst je pravi incident za ovu novinu, a koje mi se i samoj nametnulo: "Zamislimo, međutim da su u noći između drugog i trećeg dana Bajrama polupana stakla na nekoj banjalučkoj džamiji… sigurno je da stvar ne bi prošla ovako gluho."

Šute tobožnji građanski intelektualci i mediji, ali srećom na tragu poštene građanske svijesti na takve informacije reagiraju oni koji se ne razmeću takvim svojim opredjeljenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana