Zelenašu potvrđeno tri godine i četiri mjeseca

N. T.
Zelenašu potvrđeno tri godine i četiri mjeseca

Banjaluka - Sandro Kaurin (35) iz Banjaluke pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na tri godine i četiri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 10.000 maraka zbog više iznuda i zelenaštva, potvrdila je portparol ovog suda Jelena Despotović.

Vrhovni sud je svojom odlukom potvrdio prvostepenu presudu koju je Kaurinu izreklo vijeće banjalučkog Okružnog suda kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić 10. aprila ove godine.

- Vijeće Vrhovnog suda odbacilo je žalbu odbrane kao neosnovanu. Presuda je potvrđena u cijelosti - rekla je Despotovićeva.

Kaurinu je prvostepena presuda izrečena poslije priznanja krivice na glavnom pretresu. Vijeće Okružnog suda je tada donijelo rješenje kojim se Kaurinu oduzima oko 67.000 maraka nelegalno stečene imovinske koristi.

Prema navodima u presudi, Kaurin je počinio osam zelenašenja i šest iznuda. Navedeno je da je sam oštetio pet osoba kojima je pozajmio novac, a još četiri sa optuženim Branislavom Smiljanićem. Pozajmljivali su novac uz kamate od deset do 20 odsto, a kada im osobe koje su uzele pozajmicu ne bi vraćale kamatu, prijetili su im da će ih polomiti, ubiti i maltretirali su ih. Između ostalih, Kaurin je tako M. T. posudio 500 maraka uz kamatu od 100 maraka mjesečno, a zatim mu dao i novu pozajmicu od 500 maraka. Poslije određenog vremena M. T. nije mogao da vraća kamatu pa mu je Kaurin prijetio. Pozajmio je A. B. 1.000 maraka, a na ime kamata uzeo mu je 10.000 maraka, dok je od D. Š., kojem je pozajmio 1.000 evra, na ime kamata uzeo 2.700 evra. Zajedno sa Smiljanićem posudio je 4.500 maraka I. B., od koga je na ime kamata uzeo oko 30.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana