Zelenaši prijetili da će dužnika samljeti u mašini

Nebojša Tomašević
Zelenaši prijetili da će dužnika samljeti u mašini

Banjaluka - Svjedok tužilaštva Milan Marić zvani "Buco mesar", koji je od Branislava Smiljanića (37), optuženog za zelenaštvo, iznudu i pranje novca pozajmio novac, juče je u banjalučkom Okružnom sudu rekao da su zelenaši prijetili njegovoj majci da će joj "sina samljeti u mašini za meso" ako im ne bude na vrijeme plaćao kamatu.

On je rekao da  ne zna ko je uputio prijetnje, ali  je na osnovu opisa zaključio da je riječ o optuženim Smiljaniću i Sandru Kaurinu (35), koji je osuđen u ovom slučaju.

Marić je ispričao je da je pozajmio 500 evra od Smiljanića s mjesečnom kamatom od 15 odsto koju mu je poslije određenog vremena smanjio na deset odsto. Kazao je da je kasnije pozajmio još 500 evra od Kaurina. On je naveo da mu Smiljanić nije prijetio, a da mu je Kaurin putem telefona više puta upućivao prijetnje.

Drugi svjedok Veselin Vukašinović izjavio je da mu je Smiljanić tražio da na njega prepiše stan od 74 kvadratna metra jer je imao problema s nekim čovjekom. Naveo je da je Smiljanić pomenuo da se protiv njega vodi finansijska istraga.

- Zamolio me da to uradim da ne bi ostao bez stana. Prema ugovoru cijena je bila 120.000 maraka, ali stan nisam platio - rekao je Vukašinović i dodao da je od Smiljanića pozajmio 1.500 evra i isplatio mu kamatu od  900 evra.

Smiljanić je optužen da se bavio zelenaštvom, iznudama i pranjem novca od 2007. do septembra prošle godine. Pozajmljivao je novac ljudima s kamatom od deset do 20 odsto mjesečno, a kada ne bi vraćali, dužnicima je prijetio i iznuđivao novac. Kaurin je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine i četiri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 10.000 maraka zbog više iznuda i zelenaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana