Zelenaš uzimao njive i garsonjere od dužnika

Nebojša Tomašević
Zelenaš uzimao njive i garsonjere od dužnika

Brčko - Protiv trgovca Gorana Gavrića (23) iz Brčkog, koji se tereti da je zelenašenjem oštetio nekoliko osoba za oko 100.000 maraka, potvrđena je optužnica u Osnovnom sudu u Brčkom.

Iz ovog suda je saopšteno da se on tereti da je počinio zelenaštvo, jer je od građana kojima je pozajmljivao novac uzimao nesrazmjerno velike kamate te njive i stanove kao obezbjeđenje pozajmice.

Prema navodima u optužnici, Gavrić je u dva navrata ugovorio pozajmljivanje novca K. D. i njegovoj majci K. B. te K. R. i K. D. uz nesrazmjerno visoke kamate. Osim toga, Gavrić se tereti da je na ime obezbjeđenja zajma na prevaru upisao na svoje ime nekretnine ovih dužnika, pri čemu je vrijednost nekretnina bila mnogo veća od iznosa zajma. Sumnja se da je na ime vraćanja glavnice i kamata za zajam od 3.000 maraka optuženi od K. B. naplatio više 10.000 maraka i na svoje ime prepisao njihovo zemljište u vrijednosti od oko 50.000 maraka.

U drugom slučaju optuženi se tereti da je na ime zajma od 10.000 maraka od oštećenih K. R. i K. D zahtijevao i uzeo 50.000 maraka kako bi im vratio garsonjeru u naselju Ilićka kod Brčkog, kojom je zajam bio obezbijeđen. Oštećena K. B. je ugovor o kupoprodaji nekretnina, kojim je Gavriću prodala nekretnine - zemlju vrijednu 47.445 maraka za 4.200 maraka, potpisala u avgustu 2012. godine. Ona je izjavila da je bila u uvjerenju da potpisuje ugovor o zalogu na ime pozajmice. Gavrić se o pozajmici od 10.000 maraka sa K. R. i K. D. dogovorio 10. maja prošle godine uz obavezu da mu on u zalog preda garsonjeru i podrum u naselju Ilićka. Zaključio je s njima ugovor o kupoprodaji garsonjere za 10.000 iako ona vrijedi 33.148 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana