Zbog ubistva policajca Anel Ćemo osuđen na 34 godine zatvora

Nebojša Tomašević
Zbog ubistva policajca Anel Ćemo osuđen na 34 godine zatvora

Sarajevo - Anel Ćemo (25) iz Sarajeva osuđen je na 34 godine zatvora u sarajevskom Kantonalnom sudu zbog ubistva policajca Muhidina Pivodića i nedozvoljenog držanja oružja.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Dalida Burzić.

Prema navodima u presudi, Ćemo je Pivodića ubio 31. decembra 2012. godine dok je obezbjeđivao pravoslavnu crkvu u sarajevskom naselju Reljevo. On je ispalio rafal od 27 metaka iz automatske puške prema Pivodiću koji je bio u službenom automobilu parkiranom ispred crkve. Pivodića je pogodilo pet metaka i preminuo je na licu mjesta.

Na službenom automobilu je nastalo 25 oštećenja od metaka i to osam kod zadnjeg lijevog stop svjetla, sedam u zadnjim lijevim vratima i deset probojnih oštećenja u predjelu prednjih lijevih vrata "škode".

Ćemo je Pivodića usmrtio jer su mu ranije policajci u mjestu Sokolović Kolonija napisali kaznu od 100 maraka zbog toga što je vozio pijan. U presudi se još navodi da se Ćemo poslije ove novčane kazne automobilom odvezao do Reljeva jer je znao da pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo tu obezbjeđuju crkvu. On je pucao nakon što se uvjerio da se u službenom policijskom vozilu nalazi policajac u uniformi.

Osim za ubistvo, Ćemo je osuđen i za nedozvoljeno držanje oružja, jer je policija tokom pretresa kod njega pronašla automatsku pušku iz koje je počinjeno ubistvo, ručnu bombu, više od 1.000 metaka, okvire za automatsku pušku i tromblonski nastavak.

Obrazlažući presudu sudija Dalida Burzić je kazala da je otežavajuća okolnost za Ćemu bila činjenica to što je napao policajaca, te da se svetio MUP-u KS, a da policajca kojeg je ubio nije ni poznavao.

Otežavajuće mu je uzeto i da je djelo počinio na brutalan način i pri tome oštetio policijsko vozilo i mjesnu pravoslavnu crkvu. Kao olakšavajuća okolnost uzeta je činjenica da je Ćemo bio "bitno smanjeno uračunljiv".

Ćemi je produžen pritvor koji može trajati devet mjeseci, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 1. januara prošle godine.

Sudnica je juče bila puna policijskih službenika, Pivodićevih kolega. Kada je objavljeno da je Ćemi izrečena kazna dugotrajnog zatvora od 34 godine, sudnicom se prolomio aplauz. Ipak, sudija Burzić je prisutne zamolila da se suzdrže dok se ne okonča čitanje presude. Po izlasku iz suda policajci su navodili da su zadovoljni izrečenom kaznom.

U ovu presudu, Ćemi je sud objedinio i pravosnažnu presudu Opštinskog suda od četiri mjeseca zatvora koja mu je izrečena prošle godine za nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari u poslovnici sportske kladionice "Bet lajv" u ulici Umihane Čuvidine u naselju Sokolović Kolonija.

Pao sa kuće

Izvor blizak istrazi je rekao da je Anel Ćemo u mladosti pao na glavu sa kuće, što je na njemu ostavilo određene posljedice.

- Od te povrede je, kako su rekli njegovi poznanici, bio sklon incidentnom ponašanju, što je posebno dolazilo do izražaja kada je pijan - rekao je izvor blizak istrazi.

Ćemo je policiji poznat odranije po krivičnim djelima, a protiv njega se vodi postupak jer je nasred kladionice u Sarajevu izvršio veliku nuždu nakon što je "izgubio" tiket. Dan prije ubistva Muhidina Pivodića oduzeta mu je vozačka dozvola, a isto veče je iz revolta bacio bombu u parku u Hrasnici, što je takođe priznao. Kasnije se branio ćutanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana