Zbog ubistva 13 godina i tri mjeseca

Nebojša Tomašević
Zbog ubistva 13 godina i tri mjeseca

Banjaluka - Milutin Bjeljac (51) iz Laktaša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 13 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva pukovnika Vojske RS Milana Atlagića (64) i nedozvoljenog držanja oružja.

Presudu mu je u petak izreklo vijeće kojim je predsjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović. Ovom prilikom Bjeljcu je produžen pritvor u kojem se nalazi od 3. avgusta prošle godine.

Prema navodima u presudi Bjeljac je bez ikakvog povoda ubio pukovnika Atlagića hicima iz pištolja "CZ M70" 3. avgusta prošle godine. Zločin je počinjen ispred Atlagićeve vikendice u Slatini kod Laktaša. Navodi se da je Bjeljac u vrijeme ubistva Atlagića bio teško pijan sa 3,43 promila alkohola u krvi.

U nesrećnog Atlagića ispalio je iz pištolja četiri hica i nanio mu više teških rana od kojih je preminuo u banjalučkom Kliničkom centru. Bjeljac je u Atlagića pucao sa udaljenosti manje od 80 centimetara.

Obrazlažući presudu sudija Vesna Stanković-Ćosović kazale je da je utvrđeno da je Bjeljac pukovnika Atlagića ubio sa direktnim umišljajem.

- Dokazi i izjave svjedoka ukazuju da je Bjeljac počinio djelo za koje se tereti. On je bio teško pijan zbog čega i u stanju bitno smanjene uračunjivosti, ali se sam doveo u to stanje. Odbranu Bjeljca da je pucao u nužnoj odbrani i bio napadnut, sud nije mogao da prihvati jer nema uporište u dokazima - rekla je sudija Stanković-Ćosović.

Istakla je da je sud otežavajuće za Bjeljca cijenio to što je usmrtio poznanika koji mu je pomagao i bio prijatelj, te pokazao bezobzirnost i upornost jer je u Atlagića ispalio četiri hica. Sudija je kazala da je sud kao olakšavajuće cijenio to što je Bjeljac neosuđivan, otac i razveden te jer je u lošoj materijalnoj situaciji.

Žalba

Advokat Zoran Jošić najavio je žalbu na presudu jer smatra da je kazna preoštra i da sud uopšte nije uzeo u obzir i u dovoljnoj mjeri cijenio olakšavajuće okolnosti koje navodi u presudi.

Okružni tužilac Branko Bjelajac je istakao da je u suštini zadovoljan presudom. Rekao je da ipak o presudi ne može da govori dok je ne dobije u pisanom obliku od suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana