Zbog smrti starice pola godine zatvora

Nebojša Tomašević
Zbog smrti starice pola godine zatvora

Banjaluka - Dragan Dević (45) iz Banjaluke osuđen je na šest mjeseci zatvora u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu, jer je pijan vozeći "audi" udario Radmilu Štrbac (82) koja je kasnije preminula od zadobijenih povreda.

Presuda mu je izrečena nakon što je priznao krivicu i s Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum.

Dević je  ranije zbog ove saobraćajke u Okružnom sudu Banjaluka bio osuđen na godinu dana zatvora, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske.

Tokom ponovljenog suđenja Okružni tužilac je izmijenio optužnicu i iz nje izbacio dio u kome se govori da Dević nije prilagodio vožnju uslovima puta.

Prema presudi, Dević je 12. februara 2013. godine oko 17.30 časova vozeći pijan "audi A6", sa 2,2 promila alkohola u krvi, udario staricu u banjalučkoj ulici Skendera Kulenovića. On je vozio iz pravca banjalučkog naselja Srpske toplice prema centru Banjaluke. Staricu je udario prednjim dijelom vozila usljed čega je ona pala na haubu, a zatim je odbačena na asfalt. U trenutku nesreće ona je prelazila ulicu mimo obilježenog pješačkog prelaza.

Starica je tada zadobila teške povrede glave i više preloma kostiju te je umrla 12 dana poslije nesreće.

Obrazlažući presudu sudija Olga Pantić je kazala da je vijeće odlučilo da prihvati sporazum koji su zaključili Dević i tužilaštvo zbog brojnih olakšavajućih okolnosti na strani optuženog.

- Izrečena kazna je ublažena i ispod je zakonskog minimuma. Međutim optuženi je neosuđivan, pokazao je iskreno kajanje, pomagao je porodici oštećene. Sud je uzeo u obzir i doprinos nastradale koja je prelazila ulicu mimo prelaza - navela je sudija Olga Pantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana