Zbog razbojništava Goranu Suvari šest godina robije

Nebojša Tomašević
Zbog razbojništava Goranu Suvari šest godina robije

Banjaluka - Goran Suvara zvani Drot osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na šest godina zatvora, jer je zajedno sa još devet lica tokom 1993. i 1994. godine opljačkao pet porodica na području Glamoča. Oni su prijeteći oružjem od njih oteli oko 5.700 tadašnjih njemačkih maraka.

Presudu je izrekla porota, kojoj je predsjedavala sudija Snježana Kudrić, a sudski proces se vodio po starom krivičnom zakonu Republike Srpske.

Suvari je produžen pritvor u kome se nalazi od 7. aprila ove godine kada je uhapšen u Srbiji i izručen u BiH. On je bio u bjekstvu oko dvije godine, a suđenje mu je počelo 29. juna.

Prema presudi, Suvara je razbojničke krađe počinio zajedno sa bratom Duškom Suvarom zvanim Hans, Milenkom i Duškom Krndijom, Radovanom Tolimirom, Milenkom Kozomarom, Perom Petrovićem, Dragoljubom Radoševićem, Ratkom Simidžijom i Sekulom Babićem.

U presudi se navodi da su oni od 22. avgusta 1993. do januara 1994. godine po prethodnom dogovoru opljačkali porodice Omera Hadžića, Esada Fišića, Alema Kačara, Hamze Halila u selu Mladeškovci i Sulejmana Ćara selu Đulićani kod Glamoča. Od porodice Hadžić su 22. avgusta 1993. godine prijeteći oružjem oteli 910 njemačkih maraka. Zatim su u septembru iste godine na isti način od Esada Fišića oduzeli 1.950 njemačkih maraka, a od Safije Hadžić 500 njemačkih maraka i 200 austrijskih šilinga. Dva mjeseca kasnije 24. decembra 1993. godine opljačkali su porodicu Kačar i od njih oteli oko 170 maraka. Tom prilikom Goran Suvara je na vrata Kačarove kuće postavio 300 grama eksploziva i aktivirao ga kako bi ušli. Nakon ovoga razbojnici su 17. januara 1994. godine napali porodicu Sulejmana Ćara od koga su oteli 320 njemačkih maraka. Tom prilikom zapalili su potkošulju i košulju na Ćaru, usljed čega je on zadobio opekotine prvog stepena. Peto razbojništvo počinili su u noći između 18. i 19. januara 1994. kada su oteli oko 1.800 njemačkih maraka od Hamze Halila.

Obrazlažući presudu sudija Snježana Kudrić je rekla da je vijeće na osnovu svih dokaza zaključilo da je optuženi Goran Suvara počinio sva djela za koja je i optužen.

- Njegovu odbranu vijeće je cijenilo kao smišljenu radi izbjegavanja odgovornosti. Pri odmjeravanju kazne kao olakšavajuće sud je za optuženog cijenio protek vremena od 20 godina od izvršenja djela, njegovo loše zdravstveno stanje i činjenicu da je u vrijeme počinjenja razbojništava bio mlad. Otežavajuće je cijenjeno brojnost krivičnih radnji i činjenica da su djela počinjena nad muslimanima tad manjinskim stanovništvom na tom području - kazala je sudija Snježana Kudrić.

Kazne

Goranov brat Duško Suvara, Dragoljub Radošević, Pero Petrović i Sekula Babić osuđeni su u ovom predmetu tokom maja 2014. u banjalučkom Okružnom sudu. Optuženi Duško i Milenko Krndija, te Radovan Tolimir nedostupni su pravosuđu. Miodrag Kozomara i Ratko Simidžija su umrli pa je protiv njih postupak obustavljen. Duško Suvara tada je dobio 15 godina zatvora zbog ubistva, pokušaja ubistva i razbojništva i razbojničke krađe. Radošević i Petrović osuđeni su na po godinu, a Babić na godinu i šest mjeseci zatvora zbog razbojničkih krađa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana