Zbog ratnog zločina protiv civila pet godina zatvora

Goran Obradović
Zbog ratnog zločina protiv civila pet godina zatvora

Banjaluka - Brane Dmičić (48), iz Ribnika osuđen je juče u banjalučkom Okružnom sudu na tri, a njegov sugrađanin Rade Brkić (47) dvije godine zatvora, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1992. godine.

Presudu je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavala Vesna Stanković-Ćosović. U presudi se navodi da su Dmičić i Brkić zajedno sa D. G., koji je u međuvremenu poginuo, ubili Aliju Lemeša iz Ključa, a koji nije pripadao nijednoj oružanoj formaciji.

U presudi se navodi da je Brkić 14. jula 1992. godine, oko 14 časova priveo Lemeša iz njegove porodične kuće u Ključu u Policijsku stanicu u Ribniku gdje je kraće vrijeme ispitivan. Potom su ga Dmičić i Brkić, zajedno sa D. G. izveli iz policijske stanice, ugurali ga u vozilo hladnjaču TAM, vlasništvo Zemljoradničke zadruge kojim su ga odvezli na poljanu udaljenu 11 kilometara od policijske stanice i ubili rafalom iz automatske puške. Poslije toga tijelo su zakopali. Posmrtni ostaci Alije Lemeša ekshumirani su 9. oktobra 1998. godine.

Predsjednik sudskog vijeća Vesna Stanković Ćosović rekla je da su Dmičić i Brkić zajedno sa D. G.  tada planirali da ubiju Lemeša, jer je bio druge nacionalnosti.

- Utvrđeno je da ga oni nisu vodili u zatvor Kamenica, kako je Dmičić rekao prilikom svjedočenja, jer tada nije bio formiran taj zatvor. Osobe iz Ribnika su odvođene u zatvor na Manjači. Oni su ga odvezli oko 11 kilometara od stanice gdje je Brkić čuvao stražu. Lemeša su ubili  rafalom iz vatrenog oružja - rekla je Stanković-Ćosović.

Ona je dodala da je kao olakšavajuća okolnost uzeto što je zločin počinjen u vrijeme ratnih zbivanja, što je prošlo više od 20 godina, te što su Brkić i Dmičić u to vrijeme bile mlade osobe. Kao otežavajuće okolnosti  sud je uzeo u obzir što su bili policajci koji su trebali da štite građane i što nisu pokazali kajanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana