Zbog lažnih kartica pola godine zatvora

Nebojša Tomašević
Zbog lažnih kartica pola godine zatvora

Banjaluka - Siniša Sanković osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na šest mjeseci zatvora zbog učestvovanja u organizovanom falsifikovanju kreditnih kartica na osnovu čega je oštećeno 60 građana.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Sanković zaključio sa Specijalnim tužilaštvom Republike Srpske. Ovaj sporazum prihvatilo je vijeće banjalučkog Okružnog suda.

Prema navodima u presudi, Sanković je bio član grupe koju je organizovao Goran Mihajilović (35) zvani Panter iz Laktaša. Ovoj grupi pripadali su Dragan Guduraš, četiri državljana Bugarske, među kojima Slaven Rustov i još nekoliko za sada nepoznatih osoba. U presudi je navedeno da su oni postavljali specijalne elektronske uređaje "skimere" na bankomate za podizanje novca NLB banke u Banjaluci i Brčkom. U Banjaluci su postavili "skimere" na bankomatima NLB banke u centru grada i naselju Obilićevo. Uz pomoć tih uređaja skidali su podatke sa bankovnih kartica građana. Zatim su tim "skimerima" skidali tuđe podatke i falsifikovali bankovne kartice od aprila 2010. do 13. jula ove godine. Izvor blizak istrazi je kazao da su oni na specijalnoj opremi izrađivali falsifikovane bankovne kartice u koje su učitavali podatke ukradene aparatima "skimer". Zatim su te kartice koristili da podižu novac sa bankomata. Oni su na ovaj način oštetili 60 građana za 41.066 maraka.

Panter je ranije osuđen na pet godina zatvora zbog razbojništva, pokušaja razbojništva i falsifikovanja kreditnih i bankovnih kartica. Guduraš je osuđen na šest mjeseci zatvora i oduzeto mu je 500 maraka nezakonito stečene koristi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana