Zbog krijumčarenja cigareta 12 mjeseci zatvora

Nebojša Tomašević
Zbog krijumčarenja cigareta 12 mjeseci zatvora

Sarajevo - Josip Jukić iz Posušja osuđen je u Sudu BiH na 12 mjeseci zatvora zbog organizovanog krijumčarenja rasturanje neocarinjene robe uglavnom cigareta.

Istom presudom mlađi inspektor Granične policije Ivica Sabljo iz Posušja oslobođen je optužbe za zloupotrebu službenog položaja zbog nedostatka dokaza.

Prema navodima u presudi Jukić je bio član organizovane grupe za krijumčarenje kojom je rukovodio Lazar Bajović iz Bileće. Ova grupa djelovala je od početka aprila do kraja juna 2011. godine i bavila se švercom uglavnom cigareta iz Crne Gore u BiH. Od početka aprila do kraja maja 2011., grupa je prokrijumčarila veliku količinu cigareta. Granična policija je prilikom njihovog hapšenja oduzela oko 21.000 kutija cigareta različitih marki, koje nisu bile obilježene poreskim markicama BiH, ukupne maloprodajne vrijednosti od 56.700 maraka. Dio optuženih iz ove grupe uhapšeni su u velikoj akciji Granične policije BiH kodnog naziva "Grand".

U ovom predmetu je, na početku bilo 10 optuženih, ali ih je osam osuđeno nakon što su sa Tužilaštvom BiH zaključili sporazume o priznanju krivice. Tako je vođa grupe Lazar Bajović iz Bileće osuđen na 15 mjeseci zatvora, a Milan Vujović iz Nikšića na 12 mjeseci zatvora. Duško Vujović iz Bileće i Slaviša Đurica iz Berkovića osuđeni su na po dvije godine uslovno, Dok su Darko Vujović, Miloš Ždrale, Radivoje Bajović i Božidar Radovanović, svi iz Bileće, te Ante Jukić iz Posušja osuđeni na uslovne kazne od po 12 mjeseci zatvora. Oni neće biti upućeni u zatvor ako u roku od tri godine ne počine novo krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana