Zbog krijumčarenja Albanaca tri godine zatvora

Nebojša Tomašević
Zbog krijumčarenja Albanaca tri godine zatvora

Sarajevo - Husmir Čović (27) iz Cazina osuđen je u drugostepenom postupku u Sudu BiH na tri godine zatvora zbog krijumčarenja Albanaca sa Kosova.

Čović je prvostepenom presudom, koja je izrečena početkom septembra, bio osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine zatvora zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krijumčarenja Albanaca. Tada je oslobođen optužbi za sprečavanje službene osobe u vršenju poslova bezbjednosti.

Ovu presudu je u novembru ukinulo Apelaciono vijeće Suda BiH, ali je potvrdilo njen oslobađajući dio. Potom je zakazano novo suđenje u kojem je Čović osuđen samo zbog krijumčarenja, a sud je odbio dio optužnice koji ga je teretio za udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Prema navodima u presudi, Čović je tokom 2006. godine pokušao preko granice sa Hrvatskom da prokrijumčari ilegalne migrante sa Kosova, zajedno sa svojim bratom Almirom Čovićem, koji je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 mjeseci.

U ovom slučaju zbog krijumčarenja ljudi, poslije priznanja krivice, ranije su osuđeni na uslovne kazne Edim Rovčanin, Kemal Hurlo, Predrag Maljukan i Muhamed Kljun iz Foče. U presudi se navodi da su zajedno, na osnovu ranijeg dogovora u namjeri pribavljanja imovinske koristi, pokušali da omoguće većem broju Albanaca sa Kosova, koji su u BiH ušli ilegalno, da na nezakonit način dalje pređu u Hrvatsku. Navodi se da su u više navrata tokom avgusta 2006. godine prevozili 12 osoba koje nisu ispunjavale uslove za zakonit prelazak preko državne granice, kako bi one ilegalno ušle u zemlje zapadne Evrope.

Svi su uhapšeni kada je krijumčarenje otkrila Granična policija BiH. Čović je za ista djela u Sudu BiH ranije osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Protiv njega i njegove braće Almira, Đulage, Hasiba i Aleta, te oca Arifa Čovića, i državljanina Turske Secgina Recepa Emira, koji su uhapšeni u akciji "Loka", i dalje se vodi istraga zbog krijumčarenja Turaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana