Zbog iznude i zelenaštva deset mjeseci

Nebojša Tomašević
Zbog iznude i zelenaštva deset mjeseci

Banjaluka - Sporazum o priznanju krivice kojim je predviđeno da Slavko Todorović (44) iz Banjaluke, koji se tereti za iznudu i zelenaštvo, bude osuđen na deset mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 500 maraka, u petak je prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić.

Poslije prihvatanja sporazuma sudija Pantić je zakazala objavu presude za ponedjeljak, 18. mart.

Todorovićev branilac, advokat Jadranka Ivanović zatražila je da on bude pušten iz pritvora poslije objavljivanja presude.

Optuženi Todorović je istakao da se kaje i da mu je žao zbog svega, te zahvalio sudu i tužiocu što su "njegov predmet odvojili od ostalih optuženih".

Prema navodima u optužnici, Todorović je zajedno sa Branislavom Smiljanićem pozajmio 500 evra S. Ć., od kojeg su samo na ime kamata uzeli više od 1.000 evra. Navodi se da je Todorović, kada je S. Ć. kasnio sa isplatama duga, pozivao pomenutog putem telefona i prijetio mu tražeći da odmah plati kamate. Takođe se dodaje da je zajedno sa Smiljanićem 2007. godine pozajmio B. S. 2.000 maraka uz mjesečnu kamatu od deset odsto. Na osnovu toga su od B. S. samo na ime kamata uzeli 4.800 maraka do 2009. godine, a da dug nije vratila.

Zajedno sa Todorovićem optuženi su Branislav Smiljanić (37), Sandro Kaurin (35) i sudski policajac Drago Đenić (46), a terete se za zelenaštvo, iznude, prevaru i pokušaj ucjene. Oni su takođe bili zaključili sporazume sa Okružnim tužiocem Miodragom Bukaricom, ali ih je sud odbio. Prema sporazumu koji je odbačen, Smiljaniću je bilo predviđeno izricanje dvije godine i tri mjeseca zatvora i novčana kazna u iznosu od 60.000 maraka zbog zelenaštva, iznude i pranja novca. Kaurinu je u sporazumu bila predviđena zatvorska kazna od jedne godine i tri mjeseca i novčana od 30.000 maraka za zelenaštva i iznude. U sporazumu za sudskog policajca Đenića, koji se tereti za zelenaštvo, pokušaj ucjene i prevaru, bila je predviđena zatvorska kazna od osam mjeseci i novčana od 500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana