Završne riječi u slučaju Željko Orelj 5. decembra

Nebojša Tomašević
Završne riječi u slučaju Željko Orelj 5. decembra

Banjaluka - Iznošenje završnih riječi na suđenju Željku Orelju, koji je optužen da je primio mito od 20.000 KM, zakazano je 5. decembra u banjalučkom Okružnom sudu, jer su i tužilaštvo i odbrana završili dokazni postupak.

Prema optužnici, Orelj se tereti da je od 12. do 30. maja, kao službeno lice, prilikom poreske kontrole u privrednom društvu "Topdom BiH" iz Banjaluke od predsjednika Upravnog odbora ovog preduzeća Mirka Vujinovića u više navrata zahtijevao da mu isplati 20.000 maraka kako ne bi preduzeće kaznio za uočene nepravilnosti. Uhapšen je 30. maja ove godine na parkingu banjalučke picerije "San Remo" prilikom preuzimanja mita.

Načelnik Odjeljenja velikih poreskih obveznika u Poreskoj upravi RS Mile Grajić, kao posljednji svjedok odbrane, kazao je da je Orelj radio korektno. Grajić, koji je bio šef Orelju,  istakao je da on nikada nije imao primjedbe na rad ovog poreskog inspektora, niti mu se ko na njega žalio. Kazao je da zapisnik koji je Orelj uradio u "Topdomu BiH", od čijeg direktora je po optužnici tražio mito, nije vidio.

Oreljov branilac advokat Petko Budiša je kao dokaz sudu priložio izvještaj Poreske uprave o kontrolama koje je Orelj obavio od 2009. do 2014. godine. Prema tom izvještaju, on je u tom periodu obavio 50 kontrola i poreskim obveznicima ukupno naplatio 8,9 miliona maraka putem svojih kontrolnih naloga. Iznošenjem ovih dokaza završen je dokazni postupak odbrane.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana