Završeno suđenje Draganu Radakoviću za pokušaj iznude novca: Žrtva prepoznala optuženog u sudnici

Nebojša Tomašević
Završeno suđenje Draganu Radakoviću za pokušaj iznude novca: Žrtva prepoznala optuženog u sudnici

BANjALUKA - Vlasnik banjalučkog restorana "Maj vej" Mladen Mišković u banjalučkom Okružnom sudu prepoznao je optuženog Dragana Radakovića (47) iz Banjaluke kao osobu koja mu je prijeteći ubistvom pokušala da iznudi 55.000 evra, dok optuženi tvrdi da mu je sve montirano i da s tim nema veze.

- Optuženi je tog dana došao u restoran i tražio me. Pitao je ko je gazda, a  potom sjeo za moj sto. Prvo me pitao kako ide posao i ima li posla. U razgovoru mi je zatim kazao da imam šest dana da mu dam 55.000 evra ili ću biti ubijen - kazao je Mišković.

Dodao je da je tad Radaković izašao i ispred restorana mu pred noge bacio bijelu ceduljicu na kojoj je bio broj telefona.

- Rekao mi je da mu se javim na taj broj. Odgovorio sam da ću ga prijaviti policiji te ga uslikao kao i ceduljicu, a on je otišao - kazao je Mišković.

Na pitanja odbrane optuženog može li to neko da potvrdi sem njega, kazao je da misli da niko  nije čuo razgovor između njega i optuženog.

Takođe, Mišković nije mogao ni da kaže zašto je Radaković pokušao da iznudi novac od njega. Branioca optuženog Zorana Jošića interesovalo je da li je u to doba lokal imao video nazor i može li neko potvrditi njegovu priču. Mišković je odgovorio da nije bilo video nazdora i da nema svjedoka koji bi potvrdio ono što priča.

Žrtva iznude ujedno je bio i jedini svjedok optužbe nakon čega optuženi Radaković saslušan kao svjedok i negirao sve optužbe.

- Sa tim nemam veze i ovdje nema nikakvih dokaza i sve je to montirano. Nisam pisao sporni broj na cedulji, a ona nije ni vještačena da se vidi ima li moj dnk trag na njoj ili nema. Tužilaštvo prilaže kao dokaz moje fotografije, a ne vidi se ni gdje su ni kad uslikane. Tog dana kojeg sam kako stoji u optužnici počinio iznudu nisam ni bio u restoranu Maj Vej - kazao je Radaković.

Njegovim svjedočenjem za vršen je sudski proces u ovom slučaju koji je počeo i okončan u istom danu. Tužilac Slobodan Salić zatražio je da se Radaković osudi jer smatra da ima dovoljno dokaza za to.

- Optuženi je na neki način prilikom ispitivanja kod tužioca u istrazi priznao zločin. Rekao je "nemam namjeru izvršiti djelo koje sam pokušao" - kazao je Salić.

Radakovićev advokat Zoran Jošić traži oslobađajućui presudu usljed nedostatka dokaza.

- Ovdje se sve zasniva na iskazu oštećenog i nema drugog dokaza koji na neusmnjiv način potvrđuju da je moj branjenik počinio krivično djelo. Sporna ceduljica sa brojem telefona nije vještačena da se vidi da li je moj branjenik uopšte držao. Fotografije mog branjenika koje su priložene kao dokaz ništa ne govore jer telefon s kojim  je fotografisan nije vjštačen pa se ne zna kad i gdje su nastale - rekao je Jošić.

Istakao je da u ovom slučaju na osnovu dokaza ispade da svako može da vas uslika i napiše vaš broj telefona na cedulji i optuži da ste mu prijetili i iznuđivali novac. Iznošenjem završnih riječi sudski proces je završen, a presuda u ovom slučaju biće izrečena sutra,  26. oktobra.

RADAKOVIĆ

Dragan Radaković poznat je po krivičnim djelima i dva puta je osuđivan za razbojništvo. Tokom 2018. godine osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na šest i po godina zbog pljačke prodavnice "Moj market" te napada na policajce, na koje je bacio dva noža.

Krajem 2017 godine osuđen je na četiri godine zatvora za pokušaj pljačke banjalučke prodavnice "Daca i Ana" i još tri razbojništva. Proglašen je krivim za pljačke trgovina "Vesna", "Super Kort" i "Kod Brke" iz kojih je prijeteći nožem oteo oko 1.700 KM. 

Poznat je i po tome što ga je tokom pljačke prodavnice "Daca i Ana" vlasnik otjerao gađajući ga raznim artiklima i glavicama kupusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana