Zatvor zbog pokušaja ubistva brata

Nebojša Tomašević
Zatvor zbog pokušaja ubistva brata

Banjaluka - Draško Vila (44) iz Novog Grada osuđen je danas u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva brata Duška Vile i nedozvoljenog držanja oružja.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Vila u prisustvu advokata Mirka Dabića zaključio sa Okružnim tužiocem Vukašinom Kondićem.

Ovaj sporazum prihvatilo je vijeće kojim je predsjedavala sudija Olga Pantić koje je i izreklo presudu. Vili je u zatvorsku kaznu uračunat i jedan mjesec koji je proveo u pritvoru i poslije krivičnog djela.

Prema navodima u presudi Draško Vila je brata Duška pokušao da ubije sa 22 hica iz automatske puške 10. oktobra 2006. godine u selu Cerovica kod Novog Grada. Na sreću hici su promašili Duška. Potom je Draško pozvao komšiju da pozove policiju, a zatim se predao.

U presudi se navodi da su se braća koji su bili pijani prije nego što su ispaljeni hici posvađala i potukla. Vještačenjem je utvrđeno da je Draško u krvi imao 1,59 promila, a njegov brat Duško 2,84 promila alkohola u krvi. Nakon što su se potukli u zajedničkoj kući u selu Cerovica, Duško je izašao i otišao u staru kuću. Tada je za njim izašao Draško i uzeo automatsku pušku te prema kući u kojoj je bio Duško ispalio deset hitaca. Poslije toga je ušao u kuću i prema krevetu gdje je spavao Duško ispalio je još 12 hitaca. Duško je uspio da skoči sa kreveta i da se izmakne pa ga hici nisu pogodili. Draško nije primijetio da li ga je ubio ili ne pa je otišao do komšije Milorada Vrsajka i rekao mu: "Zovi policiju, ubio sam brata". Kada je stigla policija on se predao i dao im pušku.

Obrazlažući presudu sudija Pantić je istakla da su kao olakšavajuće okolnosti cijenjene priznanje optuženog, korektno vladanje kao i njegovo kajanje za učinjeno djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana