Zatraženo oduzimanje imovine Stojićeve

Nebojša Tomašević
Zatraženo oduzimanje imovine Stojićeve

Banjaluka - Specijalni tužilac Svjetlanka Bjelić zatražila je u petak na ročištu u banjalučkom Okružnog suda da se trajno oduzmu dva stana i dvije garaže vlasništvo Ljiljane Stojić, supruge Mirka Stojića, koji je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog više zloupotreba službenog položaja.

Stojić je krivična djela počinio dok je obavljao funkciju generalnog sekretara predsjednika RS tokom 2007. i 2008. godine.

Bjelićeva je kazala da je tužilaštvo zahtjev za oduzimanje imovine podnijelo jer je istragom utvrđeno da je imovina stečena krivičnim djelima za koja je Stojić osuđen. Istakla je da tužilaštvo traži da se od Ljiljane Stojić oduzme stan u Banjaluci od 96 kvadratnih metara i garaža od 14 kvadratnih metara. Zatraženo je oduzimanje stana od 133 kvadrata i garaže od  20 kvadrata. Potom je Bjelićeva sudu predočila dokaze kojima se potvrđuje da su prihodi i imovina Stojićevih u velikoj nesrazmjeri. Opunomoćenik Ljiljane Stojić, advokat Dragan Radoš, usprotivio se zahtjevu tužilaštva. On smatra da se u ovom slučaju ne može primijeniti Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine RS jer je imovina stečena poslije pokretanja istrage. Osim toga, naglasio je da sud u Banjaluci ne može da oduzima imovinu u drugoj državi.

Imovina koja se oduzima od Ljiljane Stojić ranije je odlukama suda privremeno blokirana, a njena vrijednost procijenjena je na oko 400.000 maraka.

Sudija Olga Pantić kazala je da je ovo prvi put da se u banjalučkom Okružnom sudu održava ročište za trajno oduzimanje imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana