Zabuna svjedoka u slučaju Zelenika

Agencije
Zabuna svjedoka u slučaju Zelenika

Sarajevo - Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločine nad srpskim zatvorenicima u logoru Dretelj, zaštićeni svjedok B objasnio je da je "napravio zabunu" kada je rekao da je Ivan Medić naredio dvojici zatočenika da imaju seksualni odnos.

Na pitanje Medićeve odbrane zašto u izjavama datim prije svjedočenja pred Sudom BiH nije optuženog dovodio u vezu sa ovim događajem, svjedok B je naveo da je on samo rekao da je Medić prisustvovao tom događaju.

"Medić se našao tu u trenutku kada se to radilo, a Ahmet Makitan ga je pustio da uđe unutra", pojasnio je svjedok B, dodavši da je "neku zabunu napravio" ako je na prošlom pretresu rekao drugačije, prenosi Birn.

Za zločine počinjene nad zatočenim srpskim civilima 1992. godine u Dretelju, Tužilaštvo BiH tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

U optužnici se navodi da su svi učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i njihovom mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Svjedok B je rekao da je početkom avgusta 1992. godine u Dretelj doveden i Božo Balaban, koji je kasnije, nakon što je pretučen, i preminuo.

Prema iskazu svjedoka, Herceg i Buljubašić su bili prisutni kada je Balaban tučen, ali je naglasio da ne može tvrditi da su ga oni tukli.

Svjedok je rekao i da su zatočenici tjerani da pjevaju, te da su jednom morali i plesati.

On je naveo da je u Dretelju viđao i Hercega, ističući da njega optuženi Herceg nikada nije saslušavao, niti zna da je druge zatočenike saslušavao.

Suđenje će biti nastavljeno 26. marta, saslušanjem još jednog zaštićenog svjedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana