Za ubistvo oca i bake 20 godina

Nebojša Tomašević
Za ubistvo oca i bake 20 godina

Banjaluka - Luka Savić (20) iz Srpca osuđen je pravosnažno na 19 godina i 10 mjeseci zatvora u Vrhovnom sudu Republike Srpske zbog ubistva oca Slobodana (53) i bake Mare (77) i nedozvoljenog držanja oružja.

Vrhovni sud je odbacilo žalbu odbrane i potvrdio prvostepenu presudu banjalučkog Okružnog suda.

Motiv ovog dvostrukog ubistva nije utvrđen, ali se tokom suđenja moglo čuti da se Luka odlučio na ovoj korak jer su ga oni navodno maltretirali.

Prema presudi, Savić je od maloljetnog D. M. (16) zahtijevao da počini zločin i tom prilikom mu zaprijetio da će on ubiti njega ako to ne uradi. Maloljetnik je na to pristao, pa je 18. februara ove godine hicima iz automatske puške prvo usmrtio Maru Savić, a zatim i Slobodana oko 22.30 časova u Donjim Kladarima kod Srpca. 

Zločin su detaljno isplanirali. Do kuće su došli oko 21.45 časova i zastali u obližnjem šumarku. Luka je pozvao telefonom oca Slobodana i rekao mu da dođe po njega u susjedno selo kako bi ga odvukao od kuće bake Mare i kako bi ona ostala sama. Kada je Slobodan otišao, Luka je ušao u garažu i uzeo automatsku pušku, dao je D. M. i naredio mu da ubije njegovu baku. Mara je izašla iz kuće, maloljetnik je prema njoj ispalio rafal i usmrtio je. Nakon toga su njeno tijelo unijeli u kuću, a zatim putem telefona pozvali Slobodana da i on dođe.

Kada je Slobodan došao, maloljetnik je u njega, dok je bio u dvorištu kuće, ispalio rafal i ranio ga. Slobodan je puzeći uspio da uđe u kuću. Luka Savić je nakon toga od maloljetnika uzeo pušku i ušao za ocem u kuću. Poslije nekog vremena se vratio, dao maloljetniku pušku i rekao mu: "Idi ubij ga, ne mogu ga slušati kako cvili." Maloljetnik je tada iz blizine pucao u Slobodana i usmrtio ga. Nakon ubistva Luka je iz pantalona mrtvog oca uzeo novčanik sa 260 maraka, a zatim su pobjegli. Uhapšeni su dan poslije ubistva.

Luka Savić je na ročištu o razmatranju žalbe u Vrhovnom sudu RS izjavio da se kaje i da je za sve kriv alkohol.

Maloljetnik

Maloljetnom D. M. iz Srpca u odvojenom postupku izrečena je u Osnovnom sudu u Gradišci presuda da treba da provede od šest mjeseci do četiri godine u vaspitno-popravnom domu zbog teškog ubistva Slobodana Savića i njegove majke Mare Savić. U Osnovnom sudu su kazali da će svakih šest mjeseci biti provjeravana osnovanost ovako izrečene vaspitne mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana