Za ratni zločin 12 godina zatvora

N. T.
Za ratni zločin 12 godina zatvora

Banjaluka - Goran Nišević zvani Cigo (46) iz Beograda i policajac iz Prijedora Milenko Berić (47) osuđeni su pravosnažno na po šest godina zatvora u Vrhovnom sudu Republike Srpske zbog ratnog zločina koji su počinili 1992. godine na području opštine Prijedor.

Sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović ja kazala da im je presuda izrečena nakon što je vijeće odbilo žalbe odbrane.

- Žalbe su odbijene kao neosnovane i potvrđena je prvostepena presuda Okružnog suda u Banjaluci - rekla je Despotovićeva.

Nišević i Berić osuđeni su prvostepenom presudom u banjalučkom Okružnom sudu 12. avgusta 2014. godine.

Prema presudi oni su zločin počinili u junu 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora gdje su svjesno i voljno učestvovali u ubistvu dva civila bošnjačke nacionalnosti. U presudi se navodi da su Nišević i Berić 9. juna 1992. godine naoružani automatskim puškama u prijepodnevnim časovima došli u Trnopolje. Bili su obučeni u vojničke uniforme, a prvo su došli do kuće Hase Ičića gdje su se razdvojili. Tada  je Nišević sa još nekoliko osoba otišao do kuće Suada Sivca, udaljene oko 200 matara od Ičićeve kuće. Tu su sa Sivcem zatekli i Sulejmana Garibovića. Nišević i ostali naredili su da krenu s njima, što su oni i učinili. Odveli su ih pred kuću Ičića odakle su svi zajedno krenuli ka Trnopolju. Tokom tog puta Nišević, Berić zajedno sa ostalima usmrtili su Sivca i Garibovića na neutvrđen način, a njihova tijela još nisu pronađena.

Obojica su se  branili  sa slobode, a do sada nisu osuđivani. Berić je tokom izjašnjenja o krivici kazao da je i ratni vojni invalid koji je dva puta ranjavan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana