Za obljubu nemoćne osobe pet godina robije

Nebojša TomaševiĆ
Za obljubu nemoćne osobe pet godina robije

Banjaluka - Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu kojom je Dragan Savičić (33) iz Šipova osuđen na tri godine zatvora zbog obljube nad nemoćnim licem, a njegov sugrađanin Krstan Radoš na dvije godine zatvora zbog pokušaja obljube iste osobe.

Portparol Vrhovnog suda Jelena Despotović juče je rekla da je vijeće suda odbacilo kao neosnovane žalbe optužbe i odbrane optuženih te potvrdilo prvostepenu presudu.

Prvostepenu presudu Savičiću i Radošu izreklo je vijeće banjalučkog Okružnog suda 13. maja ove godine.

Prema navodima u presudi, Savičić i Radoš su krivično djelo počinili 22. novembra 2006. godine nad duševno oboljelom G. T. (49) u njenoj kući u jednom selu kod Šipova. U presudi se navodi da su Savičić i Radoš do kuće napadnute žene došli oko 1.30 časova. Tom prilikom G. T. su zatekli da spava na kauču. Savičić je prvi počinio obljubu. Poslije toga joj je prišao Radoš u namjeri da je obljubi, ali ga je ona odgurnula. Tada je on uhvatio za noge i pokušao da je siluje, ali ga je žena opet naglo odgurnula. Potom su pobjegli. Savičić i Radoš su prvostepenom presudom obavezni da plate sudske troškove u ukupnom iznosu od 2.691 marku i po 300 maraka sudskog paušala.

Savičić i Radoš su poznati po činjenju krivičnih djela i ranije su osuđivani. Tokom suđenja optuženima psihijatar Nera Zivlak-Radulović utvrdila je da je napadnuta žena duševno teško bolesna osoba.

Istakla je da je njena bolest vidljiva i da ona ne može da vlada svojom voljom.

Vještak forenzičke genetike Zoran Obradović kazao je da je na garderobi izuzetoj sa mjesta događaja utvrdio prisustvo DNK tragova optuženog Krstana Radoša.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana