Za lažno svjedočenje kažnjen sa 4.000 KM

Nebojša Tomašević
Za lažno svjedočenje kažnjen sa 4.000 KM

Banjaluka - Zdravko Jovanović (47) iz Modriče osuđen je juče na novčanu kaznu od 4.000 maraka u banjalučkom Okružnom sudu zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem šefu Kabineta predsjednika RS Mirku Stojiću.

Presudu je izrekla sudija Vesna Stanković-Ćosović, a  prethodio joj je sporazum o priznanju krivice koji je Jovanović zaključio sa Specijalnim tužilaštvom RS.

Jovanović se obavezao da će novčanu kaznu da plati u roku od tri mjeseca poslije pravosnažnosti presude.

Prema navodima u presudi, Jovanović je lažno svjedočio na suđenju bivšem sekretaru i šefu Kabineta predsjednika RS Mirku Stojića 10. januara 2011. godine.

Oglašen je krivim jer je tada lažno izjavio da je sam odlučio da kupi i izdaje stan u banjalučkoj Njegoševoj ulici.

On je znao da to nije tačno i da je stan iznajmio na nagovor Stojića. Jovanović je i tokom istrage rekao da je sve radio po Stojićevom nalogu.

- U sudu je kazao da je stan kupio kako bi ga izdavao i da je tek poslije smrti predsjednika RS Milana Jelića odlučio da taj stan proda Stojićevoj supruzi Ljiljani. Naveo je da je to uradio jer nije mogao nikome da ga izda. Međutim, tokom istrage Jovanović je u tužilaštvu izjavio da ga je Stojić zamolio da mu pomogne da pronađe i kupi stan na svoje ime. Stan je bio namijenjen Stojiću - navedeno je u presudi.

Mirko Stojić je u Vrhovnom sudu RS pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog više zloupotreba službenog položaja. U presudi je oglašen krivim i zbog toga što je zaključio ugovor o zakupu stana od 96 kvadratnih metara i garaže od 46 kvadrata za potrebe službe predsjednika RS sa Zdravkom Jovanovićem sa mjesečnom kirijom od 2.500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana