VB fond tvrdi da ga Aktiva invest nije oštetila

Nebojša Tomašević
VB fond tvrdi da ga Aktiva invest nije oštetila

Banjaluka - Društvo za upravljanje investicionim fondovima Aktiva invest iz Banjaluke i njegova uprava svojim aktivnostima i trgovanjem akcijama HLT fonda iz Podgorice nisu oštetili VB fond iz Banjaluke.

Navedeno je to u dopisu koji je VB fond uputio Okružnom sudu u Banjaluci u kojem je u toku postupak protiv odgovornih u društvu za upravljanje investicionim fondovima Aktiva invest. Na optuženičkoj klupi su nekadašnji direktor Aktiva investa Srđan Praštalo i menadžeri Vitomir Joksimović, Nikola Jovović i Vladimir Glišović. Dopis VB fonda pročitala je sudija Olga Pantić u nastavku suđenja Praštalu i ostalima. Ona je pojasnila da je VB fond poslao  dopis kao odgovor na zahtjev suda da se izjasni o šteti jer je u postupku tretiran kao oštećena strana.

VB fond, međutim, navodi da im nije jasno o kakvoj šteti se radi.

- Aktivnostima društva Aktiva invest i njegove uprave naš fond nije oštećen - ustvrdio je VB fond.

Komentar na ovaj dopis nisu željeli da daju ni Specijalno tužilaštvo RS ni odbrana optuženih. Tužilaštvo je čitanjem pomenutog dopisa završilo iznošenje svojih dokaza, pa je odbrana predložila svoje. Dragan Tolimir, koji brani prvooptuženog Praštala, predložio je izvođenje 75 materijalnih dokaza koje su kao svoje prihvatili i ostali optuženi. Predloženo je i eventualno saslušanje optuženih u ovom slučaju i finansijsko vještačenje trgovanja Aktiva investa akcijama HLT fonda. Suđenje je nakon toga prekinuto, a nastavak je zakazan za februar.

Specijalno tužilaštvo RS tereti Praštala i ostale da su nesavjesnim poslovanjem prilikom kupovine akcija HLT fonda oštetili VB fond za oko 400.000 maraka za čiji su račun kupili akcije. Praštalo je optužen i za zaključenje štetnog ugovora. U optužnici je navedeno da su pomenuta krivična djela počinjena u oktobru i decembru 2010. godine, a optuženi su u to vrijeme radili za društvo Aktiva invest, koje je upravljalo VB fondom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana