Unikut pritvor uz kauciju od 290.000 KM

Goran Obradović
Unikut pritvor uz kauciju od 290.000 KM

Sarajevo - Anesu Sadikoviću koji je osumnjičen za organizovani kriminal Sud BiH je ukinuo pritvor, nakon što je prihvatio kauciju u ukupnoj vrijednosti od 290.957 maraka, saopšteno je iz ovog suda.

Osumnjičeni će biti pušten na slobodu nakon što Sudu bude dostavljeno rješenje kojim se dozvoljava uknjižba založnog prava na nekretnini u korist buyeta BiH. Sadiković je osumnjičen za organizovani kriminal, poresku utaju, pranje novca i carinsku prevaru.

Sadiković koji je poznat kao nekrunisani "car kineske robe" u BiH je uhapšen sa još sedam bliskih rođaka, sredinom septembra ove godine u akciji Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA) kodnog naziva "Bos".

On je osumnjičen da je proteklih šest godina sa svojim saradnicima uvezao kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi maraka, te carinskim malverzacijama oštetio buyet BiH za oko 300 miliona maraka.

U Sudu BiH  rekli su da su Sadikoviću izrečene mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i putovanja, sastajanja sa određenim osobama, a naloženo je povremeno javljanje državnom organu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti biće obavljana svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, može mu biti određen  pritvor.

Tokom pretresa poslovnih i stambenih objekata Sadikovića, inspektori SIPA su  pronašli i zaplijenili 100.000 maraka u kešu i veću količinu oružja, te materijalne dokaze poput finansijske dokumentacije, mobilnih telefona i računara. U ovoj akciji pretresena je i Sadikovićeva firma "Eko san" u Banjaluci, koja se nalazi u krugu bivšeg "Incela", i zaplijenili određenu finansijsku dokumentaciju, koja je proslijeđena Tužilaštvu BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana