Ukinuta presuda za krijumčarenje ljudi

Goran Obradović
Ukinuta presuda za krijumčarenje ljudi

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu iz aprila ove godine kojom su Vitomir Nježić zvani Vito iz Prnjavora i Branko Grabovac zvani Tunja iz Broda osuđeni na ukupno četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi koja je krijumčarila Albance.

Prvostepenom presudom zbog nedostatka dokaza oslobođen je Petar Milošević zvani Pejo iz Broda. U Sudu BiH su naveli da će se obnovljeni postupak sve trojice voditi pred Apelacionim vijećem ovog suda.

Nježić je prvostepenom presudom osuđen na tri godine, a Grabovac je bio osuđen na 15 mjeseci zatvora. Tada su od Nježića oduzeti predmete koji su korišćeni pri činjenju krivičnih djela.

Prema optužnici oni se terete da su od septembra do decembra 2009. godine, u Brodu u cilju sticanja znatne novčane koristi, zajedničkim djelovanjem sa njima poznatim osobama, pripremali i organizovali ilegalno prebacivanje migranata iz Albanije na područje zemalja Evropske unije.

Migranti su prelazili teritorije više država, među kojima je i BiH. Preuzeli su obavezu da obezbijede vrstu i način prevoza, smještaj i hranu za migrante, za što su, zauzvrat, Albanci njima isplatili međusobno dogovorenu novčanu naknadu.

Optuženi su na ovaj način organizovali prebacivanje više albanskih migranata preko granice Crne Gore sa BiH, njihov prevoz do Broda, kao i njihov ilegalan prelazak u Hrvatsku.

Nježića, Grabovca, Miloševića i Tomislava Savičića (koji je kasnije osuđen na godinu zatvora poslije sklapanja sporazuma sa Tužilaštvom BiH), uhapsili su pripadnici MUP-a RS u akciji kodnog naziva "Granica". Prvo su početkom decembra 2009. godine uhapšeni Nježić i Savičić kada su u Brodu preko granice pokušali da prokrijumčare 11 Albanaca. Poslije desetak dana prikupljena su saznanja o ostalim tada osumnjičenim, koje je takođe uhapsio MUP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana