Ukinuta presuda Mirku Stojiću, slijedi novo suđenje

Nebojša Tomašević
Ukinuta presuda Mirku Stojiću, slijedi novo suđenje

Banjaluka - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu kojom je bivši sekretar i šef Kabineta predsjednika Republike Srpske Mirko Stojić (40) osuđen na pet godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog više zloupotreba službenog položaja.

Istovremeno, sud je potvrdio dio presude kojom je Stojić oslobođen optužbe za zelenaštvo. Portparol Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je da će  Stojiću biti zakazano novo suđenje u Vrhovnom sudu zbog optužbe za zloupotrebu položaja.

U presudi Okružnog suda, koja je ukinuta, navodi se da je Stojić sa preduzećem “Braća Mićić” iz Modriče, vlasništvo Rade Mićića, zaključio tri fiktivna ugovora o obavljanju raznih vrsta usluga prilikom rekonstrukcije i adaptacije Palate predsjednika RS i tako budžet RS oštetio za više od 100.000 maraka. Navodi se da je sam sebi mimo propisa utvrdio pravo na novčanu naknadu na ime obavljanja dodatnih poslova iz nadležnosti generalnog sekretara, odnosno šefa Kabineta predsjednika RS u mjesečnom iznosu od 1.500 maraka. Na taj način neovlašćeno je prisvojio 21.000 maraka. Osuđen je i za to što je sa agencijom “Sezam” vlasništvo Željka Vučića, od kojeg je ranije pozajmio 10.000 maraka na ime troškova sahrane predsjednika, zaključio fiktivni ugovor. Prema tom ugovoru, na ime snimanja i dekoracije sahrane agenciji “Sezam” je po nalogu Stojića Služba predsjednika platila 11.115 maraka iako ta agencija te poslove nije uradila. Prvostepenom presudom Stojiću je oduzeta imovinska korist od 35.000 maraka. Sud je donio rješenje kojom je Stojiću blokirano raspolaganje određenom imovinom. U Banjaluci je blokirano stan vrijedan 150.000 maraka i garaža vrijedna 50.000 maraka, a u Novom Sadu stan i garaža vrijedni 260.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana