Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem profesoru: Studenti će ponovo pričati o mitu

Nebojša Tomašević
Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem profesoru: Studenti će ponovo pričati o mitu

BANjALUKA - Nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo presudu kojom je bivši profesor Univerziteta “Apeiron” Veljko Đukić oslobođen optužen za primanje mita, u banjalučkom Okružnom sudu biće ponovo saslušano nekoliko studenta kojima je navodno uzeo novac za prolazne ocjene.

Nakon ukidanja presude ovaj predmet je vraćen na ponovni postupak i vijeće Okružnog suda je odlučilo da ponovo budu saslušana četiri svjedoka.

Osim toga na sljedećem ročištu, koje je zakazano za početak septembra, biće prezentovani i određeni materijalni dokazi.

Đukić je optužbi oslobođen u novembru 2021. godine jer, kako je tada smatralo vijeće banjalučkog Okružnog suda, nije dokazano da je on počinio krivično djelo za koje se tereti. Njegov advokat Dragan Tolimir tada je izjavio da je tokom postupka utvrđeno i da su svi svjedoci govorili neistinu. 

Suđenje Đukiću je ponavljano i ranije, jer su sudiji pripojena još dva člana zbog izmjena Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Tim izmjenama je umjesto sudije pojedinca, kako je do sada bio slučaj, određeno da sudi vijeće za djelo za koje je profesor optužen.

Protiv Đukića optužnicu je podiglo Republičko tužilaštvo, koje ga tereti za primanje mita. Prema optužnici on je od 2016. do 2018. godine od više studenata tražio i uzeo novac i poklone da bi im dao prolaznu ocjenu na ispitu. U optužnici je navedeno da je od studenta Stefana Tutnjevića tražio i uzeo 200 KM, a od studentica Ane Gušavac i Dajane Škorić da mu kupe telefon vrijedan 300 KM da bi ih pustio na ispitu. Dodato je da je od studentice Edine Smajlović tražio da mu za dva ispita da po 400 KM da bi je pustio da položi.

Đukić je ranije tvrdio da mu je sve montirano, a njegov advokat Tolimir je istakao da je cijela optužnica zasnovana na nezakonitim dokazima. Tokom ranijih suđenja svjedoci, studenti Ana Guševac i Stefan Tutnjević potvrdili su da je od njih profesor tražio i uzeto mito, dok je Edina Smajlović promijenila izjavu i rekla da optuženi od nje nije tražio novac. Ona je izjavila da je bilo priča o profesoru da uzima mito, ali da on njoj nije rekao da mora da da novac, već da nauči.

KAZNE

Profesor Veljko Đukić, ukoliko mu u ponovljenom postupku eventualno bude dokazana krivica, mogao bi da “zaglavi” više godina iza rešetaka. Krivični zakonik Republike Srpske za krivično djelo primanje mita predviđa kaznu od dvije do deset godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana