Ubicama vlasnika Džungle 36 godina robije

Dijana Dujić
Ubicama vlasnika Džungle 36 godina robije

Doboj - Zoran Stevanović (56) iz Kožuha kod Doboja, Mina Muratović (38) iz Gračanice i Svjetlana Baljević (45) iz Sombora, poznatija kako Ceca Cunami, osuđeni su u Okružnom sudu u Doboju na ukupno 36 godina zatvora zbog ubistva vlasnika dobojskog Sportsko-rekreativnog centra i Radio-televizije "Džungla" Drage Đurića (52).

Stevanović je osuđen na 18 godina zatvora, Baljevićeva na 11 godina, a Muratovićeva na sedam godina zatvora. Njima je produžen pritvor.

Prema presudi, Stevanović je 19. aprila prošle godine oko 19 časova ušao u prostoriju "Džungle" i u Đurića ispalio šest hitaca iz pištolja marke "bernadellgardone V.T.", kalibra 7,65 milimetara, s prigušivačem. Prije toga Baljevićeva se sastala sa Đurićem kako bi dogovorila nastup u njegovoj diskoteci. Stevanović je imao na sebi pancir prsluk, a pištolj je izvadio iz ruksaka.

Pokušavajući da se spasi, ranjeni Đurić pao je kroz prozor sa visine od nekoliko metara na parking ispred prostorija "Džungle". Zadobio je rane grudnog koša i stomaka od kojih je preminuo na putu u dobojsku bolnicu.

Za to vrijeme Muratovićeva je ostala ispred kancelarije da stražari u slučaju da neko naiđe, te da pomogne Stevanoviću i Baljevićevoj da Đurićevo tijelo odnesu u automobil. Planirali su da prilikom odvoženja tijela Muratovićeva svojim vozilom ide prva u slučaju da ih zaustavi policija, dok su Stevanović i Baljevićeva vozilom sa tijelom oštećenog trebali da se kreću iza nje.

Poslije zločina Stevanović je pobjegao, ali se 21. aprila uz posredovanje svog advokata predao dobojskoj policiji, koja je dan ranije pretresla njegovu kuću u Kožuhama, u kojoj se nalazio u vrijeme predaje.

Baljevićeva i Muratovićeva uhapšene su 20. aprila u iznajmljenom stanu u soliteru koji se nalazi u Ćuprijskoj ulici 31 u Doboju.

Da je trojac imao monstruozan plan, svjedoči i hladno oružje pronađeno u stanu u Doboju koji je koristila jedna od osumnjičenih. U stanu je, osim pištolja iz kojeg je Đurić ubijen, pronađena i torba sa noževima i satarom te najlonske vreće u kojima su planirali da odnesu raskomadano Đurićevo tijelo.

Pravni zastupnik porodice Đurić, advokat Siniša Mikić izjavio je da su izuzetno nezadovoljni visinom kazne, naročito za prvooptuženog Stevanovića.

- Sud je Stevanoviću izrekao izuzetno blagu kaznu od 18 godina za teško ubistvo za koje je predviđena maksimalna kazna od 45 godina zatvora, jer nije bilo nekakvih olakšavajućih okolnosti. Porodica ubijenog je izuzetno nezadovoljna činjenicom da je sudija naveo da je olakšavajuća okolnost postojeći imovinski spor između Stevanovića i DOO "Džungla". Međutim, to može biti samo otežavajuća okolnost s obzirom na to da se može posmatrati kao ubistvo iz niskih pobuda -  rekao je Mikić i dodao da postojanje imovinskog spora može biti samo kvalifikatorno otežavajuća okolnost za optuženog. On je naglasio da je zaprimio presudu Okružnog suda koja je potvrdila da je Stevanović neosnovano tužio DOO "Džungla" i da ga je pravosnažno izgubio upravo za poslovni prostor.

Stevanovićev branilac po službenoj dužnosti Svjetlana Lazić najavila je da će odbrana uložiti žalbu na izrečenu presudu.

- Optuženi Stevanović je bolestan čovjek. Njegovo zdravstveno stanje je u psihičkom smislu teško i loše još od 1983. godine - kazala je Lazićeva i dodala da je liječen u bolnicama u Osijeku, Gračanici i Doboju, kao i u momentu kada se desio kritičan događaj.

Branilac Svjetlane Baljević, advokat Irena Puzić takođe nije zadovoljna presudom i smatra da je prestroga.

- S obzirom na to da ova presuda nije pravosnažna, rano je donositi bilo kakve zaključke. Tek kada budemo imali odluku Vrhovnog suda RS, znaćemo konačno kakva je situacija u ovom predmetu - izjavila je Puzićeva.

Suđenje Stevanoviću, Baljevićevoj i Muratovićevoj počelo je 19. novembra prošle godine.

Nezadovoljna porodica

Advokat Siniša Mikić istakao je da porodica ubijenog Drage Đurića smatra da je izrečena presuda preblaga, posebno za prvooptuženog Zorana Stevanovića jer je za teško ubistvo predviđeno do 45 godina zatvora.

On je naglasio da će insistirati kod Tužilaštva da traži izricanje pravične kazne koju predviđa Krivični zakon RS.

- Sud je kao olakšavajuću okolnost naveo smanjenu uračunljivost, ali to nije osobito olakšavajuća okolnost da bi se išlo na ovakvo smanjivanje kazne, mizernu kaznu kao što je 18 godina. Porodica insistira na što strožoj kazni - izjavio je Mikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana