Ubicama Dobojlije ponovo 40 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Ubicama Dobojlije ponovo 40 godina zatvora

Zenica - Damir Mešić (30) i Ališan Hajriz (26), obojica iz Zenice, osuđeni su juče u Kantonalnom sudu u Zenici ponovo na ukupno 40 godina zatvora zbog ubistva Admira Veličanina (27) iz Doboja.

Mešić je osuđen na 22 godine, a Hajriz na 18 godina zatvora.

Ovo je bilo ponovljeno suđenje, jer je raniju presudu ukinuo Vrhovni sud FBiH i slučaj vratio Kantonalnom sudu. Mešiću i Hajrizu izrečene su iste kazne kao na prethodnom suđenju u Kantonalnom sudu u Zenici u novembru prošle godine.

Prema presudi Mešić i Hajriz su u septembru 2011. godine na prevaru namamili poznanika Admira Veličanina u Žepče, gdje su ga pretukli i vezali, te se njegovim automobilom "audijem TT" odvezli do obližnje šume. Mešić je iz neposredne blizine iz pištolja pucao Veličaninu u glavu i usmrtio ga. Poslije toga tijelo Veličanina gurnuli su u provaliju duboku 53 metra.

Potom su Veličaninovim "audijem" pobjegli magistralnim putem "M17" u pravcu Doboja. Međutim, kod Žepča pukla je guma na "audiju" i dok su je mijenjali, primijetila ih je policija. Ali oni su ponovo pobjegli.

- Uslijedila je policijska potjera, poslije čega su Hajriz i Mešić zaustavili automobil u Donjoj Golubinji i pokušali da ga zapale, da bi prikrili dokaze. Poslije toga pobjegli su u nepoznatom pravcu. Uhapšeni su nekoliko dana kasnije u akciji policije u Sarajevu u iznajmljenoj kući, gdje su se skrivali - navedeno je u presudi.

Prvu presudu Kantonalnog suda u Zenici Vrhovni sud FBiH ukinuo je zbog proceduralnih grešaka.

Mešić i Hajriz su prošle godine pokušali da pobjegnu iz sudnice tokom suđenja, ali nisu uspjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana