Tuzla: Četvoro optuženih pribavili 167.000 KM

Srna
Tuzla: Četvoro optuženih pribavili 167.000 KM

Tuzla - Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv četiri lica sa područja Tuzle, Kalesije i Srebrenika zbog sumnje da su počinila krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti u vezi sa isplatom podsticaja u poljoprivredi po javnom pozivu koji je objavilo federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u julu 2012. godine.

Sumnja se da su optužena lica, čiji su inicijali O.J. i I.B. iz Kalesije, M.N. iz Srebrenika i I.S. iz Tuzle, pribavila sebi pogodnosti na koje nisu imali pravo u ukupnom iznosu od 167.000 KM.

Kantonalno tužilaštvo ima otvorene istrage za isto krivično djelo protiv još 12 korisnika podsticaja u poljoprivredi u Tuzlanskom kantonu, a koje se odnose na područja opština Čelić, Kladanj, Tuzla, Gradačac i Kalesija. U ovim predmetima će, nakon okončanja istrage, biti donesene tužilačke odluke.

Optužnica ova četiri lica tereti da su u julu 2012. godine aplicirali na javni poziv za dodjelu nepovratnih sredstava novčane podrške za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredna gazdinstva za period juni 2010. do kraja 2011. godine, a da su pri tome navodili neistinite podatke koji su bili značajni za dobijanje ovih pogodnosti.

U javnom pozivu nadležnog federalnog ministarstva je definisano da se kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredna gazdinstva odnose na navedeni period od jedne i po godine, kada su investicije morale biti realizovane.

Resorno ministarstvo je odobravalo novčana sredstva-podsticaje u poljoprivredi u iznosu od 25 odsto od ukupnog priznatog iznosa investicije. Uplaćenim tranšama podsticaja od resornog ministarstva je utvrđeno da su optuženi sebi pribavlili pogodnosti na koje nisu imali pravo u ukupnom iznosu od 167.000 KM.

Tužilaštvo je, u skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH, nadležnim sudovima predložilo da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Istragu u ova četiri predmeta Tužilaštvo je vodilo u saradnji sa federalnom upravom polcije i sa drugim federalnim i kantonalnim institucijama i organima.

O donošenju tužilačkih odluka u još 12 predmeta koji se odnose na podsticaje u poljoprivredi javnost će biti na vrijeme obaviještena, saopšteno je danas Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana