Tužilaštvo za Zijada Turkovića traži 45 godina robije

Avaz.ba
Tužilaštvo za Zijada Turkovića traži 45 godina robije

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas je državna tužiteljica Diana Kajmaković iznijela završne riječi na suđenju zločinačkoj organizaciji čiji je vođa Zijad Turković, a članovi Milenko Lakić Laki, Saša Stjepanović, Muamer Zahitović i Fadil Aljović.

Tužiteljica je kao i u prvostepenom postupku zatražila da se optuženi oglase krivima, te je za Turkovića i Lakića zatražila da im se izrekne maksimalna zatvorska kazna u trajanju od 45 godina, dok je za ostale članove zločinačke organizacije zatražila kazne koje će odgovarati njihovoj ulozi u činjenju

Takođe je zatražila da se od Turkovićeve supruge Šejle oduzme 47.755 KM stečenih izvršenjem krivičnih djela, a za koje je Sud već ranije obustavio izvršenje finansijskih transakacija.

"Olakšavajuće okolnosti koje bi Sud uzeo u obzir pri izricanja sankcije, za ovu grupu Tužilaštvo nije našlo, dok je otežavajućih okolnosti spisak podugačak, a posebno kada su u pitanju svirepost, okrutnost, podmuklost i upornost pri činjenju krivičnih djela. S obzirom da odbrane u drugostepenom postupku nisu ništa novo iznijele, nemam potrebe u završnim riječima u ovom postupku ništa novo dodati, te Tužilaštvo ostaje u cjelosti kod završnih riječi datih u prvostepenom postupku", kazala je tužiteljica Kajmaković, piše Avaz.

Odbrane optuženih danas nisu bile spremne za iznošenje završnih riječi, te je naredno ročište zakazano za četvrtak.

Tada će završne riječi iznijeti advokati Muhidin Kapo, branilac Muamera Zahitovića, i Kerim Čelik koji zastupa Fadila Aljovića.

Podsjećamo u završnim riječima u prvostepenom postupku tužiteljka Kajmaković podsjetila je Sudsko vijeće na sve stravične zločine i najteža krivična djela koja je ova grupa počinila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana