Tužilac zatražio oštru zatvorsku kaznu za Đenića

Nebojša Tomašević
Tužilac zatražio oštru zatvorsku kaznu za Đenića

Banjaluka - Tužilac Miodrag Bukarica juče je u završnoj riječi zatražio od vijeća banjalučkog Okružnog suda da suspendovanom sudskom policajcu Dragi Đeniću, koji je optužen za zelenaštvo i pokušaj ucjene, izrekne oštru zatvorsku kaznu.

Đenićev branilac advokat Živko Bojić naveo je da Đenić treba da bude oslobođen, jer smatra da je neosnovano optužen pod pritiskom javnosti.

Sudsko vijeće, kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić, izricanje presude Đeniću zakazalo je za četvrtak, 10 oktobar.

Tužilac Bukarica je u završnoj riječi istakao da je Đenić svojim postupcima kao sudski policajac kompromitovao državne institucije i rad svih svojih kolega.

- Treba imati u vidu njegov nasilni karakter, što se vidi iz transkripata u kojima je prijetio dužnicima da će ih razbiti, polupati, natjerati ih da gutaju kašike i slično - rekao je Bukarica.

Advokat Bojić je istakao da je Đenić prisluškivan nezakonito i da je u ovom slučaju "na sceni konstrukcija, medijski potkovana, u kojoj je vještački napravljena kriminalna grupa s kojom je povezan Đenić".

Članovi sudskog vijeća rekli su da rade u skladu sa zakonom bez ikakvog pritiska.

Đenić se tereti da je pokušaj ucjene počinio nad Dankom I. kojem je pozajmio 7.000 maraka i na ime te pozajmice tražio je da mu "sredi" penzionisanje i isplatu otpremnine od 30.000 maraka. Tereti se i da je Slobodanu M. pozajmio 18.000 maraka s mjesečnom kamatom od 2.000 maraka. Nakon što mu Slobodan nije mogao vratiti dug i kamate, uzeo je njegov kamion "volvo" i prodao ga za 60.000 maraka, od čega je 50.000 maraka zadržao za sebe, a samo 10.000 maraka dao Slobodanu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana