Tužilac tvrdi da je dokazao ratni zločin

Goran Obradović
Tužilac tvrdi da je dokazao ratni zločin

Banjaluka - Okružni tužilac Branko Mitrović izjavio je danas u banjalučkom Okružnom sudu iznoseći završnu riječ da su van svake sumnje dokazali da je Mirko Popović počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 10. avgusta 1992. godine u Gradišci.

Advokat Mirko Dabić rekao je da tužilaštvo nema dokaza da je Popović počinio zločin i da se optužnica zasniva na izjavi Have Husedžinović koja tvrdi da ga je prepoznala po glasu iako ga mnogo godina prije toga nije čula. On je zatražio da Popović bude oslobođen.

Prema navodima u optužnici, Popović i još tri osobe naoružane puškama, u maskirnim uniformama i sa čarapama na glavama došli su 10. avgusta 1992. godine do kuće porodice Husedžinović u Gradišci. U dvorištu kuće zatekli su Aldu Husedžinovića, Ferida Čehajića i Rešida Ajanovića. Popović je jednom od njih stavio ruku na rame i rekao: "Dok mi ginemo, vi se ovdje j..." Potom su ih tukli, odveli u drugu ulicu i kombijem ih odvezli do rijeke Save, gdje su ih ubili.

Svjedok tužilaštva Ferid Begović izjavio je prije završnih riječi tužilaštva i odbrane da mu je poznanik zvani Žuk (Ranko Ivašanin) ispričao da je Popović kriv za ubistvo njegovog nećaka Alda Husedžinovića i još dvojice mladića.

Begović je rekao da je 2002. godine kod njega kući došao Žuk i ispričao da je 1992. godine u kombiju vidio trojicu momaka i njegovog nećaka koji ga je zamolio da mu pomogne, ali da to nije mogao da učini, jer su ga otjerali Popović i još tri naoružane osobe.

Svjedoci odbrane bračni bar Ilija i Ljubica Cvijić rekli su da poznaju Popovića koji je njihov komšija, te da su 10. avgusta 1992. godine uveče oni bili kod Popovića u gostima i pričali o sahrani srpskih vojnika.

Objava presude zakazana je za 5. jul.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana